text  Andreas Åhs
bild  Andreas Åhs

 

10 MAJ 2019

Fullsatt AW med konspiration på menyn

I tider av social oro och kris är vi mer benägna att tro på konspirationsteorier. Just nu sprider de sig som en löpeld på nätet och i populärkulturen.

De har rent av letat sig in i de politiska finrummen och utnyttjas flitigt av ledare i länder som USA, Ryssland och Ungern.

Skrämmande, men inget nytt. Konspirationsteorierna har frodats sedan franska revolutionen och längre tillbaka än så. Det fick publiken lära sig på en fullsatt After Work med forskare på Pustervik i Göteborg, där det bjöds på ett samtal om allt från George Soros till Illuminati, kognitiv dissonans och rymdödlor som styr världen.

citat

Konspirationsteorierna har frodats sedan franska revolutionen och längre tillbaka än så.

Panelen diskuterade också hur vi bäst skyddar oss mot konspirationsteorier. Enligt Kent Werne, aktuell med boken Allt är en konspiration, måste vi överbrygga de kunskaps- och förståelseklyftor som gör att vi inte kan eller vill närma oss varandra.

– Använd dina analytiska förmågor, utvärdera källorna, tänk långsamt!

After Work med forskare arrangeras av Folkuniversitetet och Göteborgs universitet.

På bilden ovan: Författaren Kent Werne, psykologen Sandra Buratti och socialantropologen Annika Rabo diskuterar konspirationsteorier under ledning av journalisten Mattias Hagberg.

fakta

Forskarföreläsningar på Folkuniversitetet

Varje år bjuder vi 50 000 besökare i 70 kommuner på mer än 800 populärvetenskapliga föreläsningar och seminarier.

Se alla forskarföreläsningar anordnade av Folkuniversitetet.

Liknande läsning

Mats Jonsson

Mats Jonsson skildrar sitt liv i serieform, i sju böcker hittills. Av bara farten skildrar han också samtidens heta frågor – som staden kontra landsbygden. Även tidlösa frågor väcks, om ursprung och rotlöshet. Det självupplevda blir det allmängiltiga.

Hur styrs sjukvården bäst?

Coronapandemin har visat att styrningen av sjukvården måste förändras. Men debattörer fastnar ofta i lösningar i ytterkanten – antingen förstatligande eller bevarat regionalt självstyre.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.