läs också:

Berättelsen om dig

Bild: Istock
28 september, 2023
Oavsett om du är 18, 81 eller 108 år har du en historia att berätta. Det tycker Annika Wigö som i höst håller kursen Skriv ditt liv på Folkuniversitetet i Gävleborg.
Bild: Istock
28 september, 2023

Berätta om dig själv och din bakgrund

Som många skrivande personer har jag alltid gillat att läsa och skriva. Som 11-åring skrev och illustrerade jag en serie böcker om två tvillingsystrar. Senare i livet skrev jag noveller och följetänger till veckotidningar. En av följetängerna utspelar sig faktiskt på en skrivarkurs på Folkuniversitetet men den är helt och hållet fiktiv, är bäst att tillägga. Dessutom arbetade jag under några år som frilansjournalist. Sedan 2020 är jag anställd på Folkuniversitetet Gävleborg där jag arbetar med folkbildning och även håller skrivarkurser. 

Vad är det roligaste med att få lära andra att skriva självbiografiskt?

Det allra roligaste när skrivande människor möts över huvud taget är den stämning som uppstår. Det finns en vilja att dela med sig och även ta till sig respons på texter och tankar. Jag har varit med om det flera gånger, både som ledare och deltagare på skrivarkurser. Att få möta andra som delar samma intresse, att få prata om de situationer som texterna beskriver och de känslor det väcker, det skapar något magiskt som nästan inte går att beskriva.

Är det stora skillnader mellan att skriva en självbiografisk berättelse jämfört med en fiktiv berättelse?

Jag brukar säga att man alltid kan skriva precis som man vill och det gäller i allra högsta grad en självbiografisk berättelse. En roman brukar trots allt vara upplagd utifrån vissa principer men i en självbiografisk berättelse är det nästan önskvärt att ta ut svängarna på ett helt annat sätt. Du kan till exempel skriva ned allt du varit med om i livet, från början till slut, eller berätta om en särskild tidsepok. Du kan också skriva en reflekterande text om din egen utveckling eller välja ut ett speciellt område i livet som du vill berätta mer om. Du kan skriva kronologiskt eller göra nedhopp lite här och där i din tidslinje. Kort sagt: Möjligheterna är oändliga! Men med det sagt tycker jag ändå att det kan vara bra att känna till de berättarknep som finns för att göra en text intressant för läsaren.

Annika Wigö håller i kursen Skriv ditt liv. Foto: Johanna Orrberg

Vad tycker du är tjusningen med att skriva självbiografiskt?

Just att det går att göra på så många olika sätt. Dessutom hävdar jag att varje människa har en historia att berätta. De erfarenheter just du haft, de tankar du tänkt och de slutsatser du dragit är något helt unikt.  Det finns ingen annan än du som har levt just ditt liv. Dessutom går ju utvecklingen i samhället så rasande fort att till exempel ett vardagsliv på 60-talet såg annorlunda ut än ett vardagsliv idag. Jag tycker att personliga berättelser är en viktig del av vår historieskrivning, så att kommande generationer får en möjlighet att få veta hur deras släktingar hade det och vilka deras utmaningar var. Så jag skulle egentligen vilja uppmana alla att på något sätt dela med sig av sina livserfarenheter till barn, släktingar och alla andra som vill veta mer.

Vad får deltagarna lära sig under kursen?

Vi pratar mycket om det rent berättartekniska, till exempel miljöbeskrivning, gestaltning, dialog och dramaturgi. Skrivövningarna är en viktig del där deltagarna skriver en text utifrån särskilda frågor. Vi tar också upp hur man kommer åt sina minnen och vilka olika sätt det finns att lägga upp en självbiografi. Man måste ju inte skriva en text utan kan göra ett bildcollage, en ljudinspelning eller till och med en film.

Möjligheterna är oändliga!

Vad brukar deltagarna tycka är det roligaste?

Jag upplever att många blir glatt överraskade när de inser hur mycket de faktiskt har inom sig som vill komma ut på papper. Och även vilken förmåga de besitter att formulera sina tankar i skrift. I just självbiografiskt skrivande är det nog att deltagarna under kursen kommer underfund med hur mycket de minns av sitt liv, trots att de kanske till en början tror att de inte kommer ihåg något alls. Men jag tror den största behållningen ligger i att få träffa andra som har samma intresse.

Behöver man ha uppnått någon viss ålder för att skriva en självbiografi?

Nej, självklart inte! Det spelar ingen roll om du är 18 eller 81 eller 108, du har alltid något att berätta. 

Tips till dig som vill börja skriva

  1. Börja skriv
    Det första du skriver behöver inte vara det som kommer först i din färdiga självbiografi, utan du kommer troligen att vilja redigera och flytta om en del i texten framöver. En berättelse behöver inte skrivas från början till slut. Du kan lika gärna börja med höjdpunkten eller slutet, så mitt tips är att börja där det känns roligt, inspirerande eller spännande.

  2. Skriv mycket
    Våga skriv även sådant du tycker blir dåligt, för i den textmassan kan det finnas guldkorn att arbeta vidare med. Det är betydligt lättare att ta bort eller ändra några meningar i ett senare skede än att försöka få dem perfekta från början.

  3. Ta dig tiden
    Bestäm dig för att skriva en viss tid varje dag eller varje vecka, oavsett om du tycker att du har någon inspiration. Den kan komma när du väl har börjat skriva. Avsätt också tid för att hitta dina minnen, till exempel genom föremål, fotografier eller musik.
liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.