text  Klara Johansson
bild  

16 SEPTEMBER 2019

Bli effektiv på jobbet

Satsa på en effektiv och hållbar höst på jobbet. Se det som en investering i din hälsa att fokusera på rätt saker och behålla en sund attityd till ditt arbete.

Maria Sturedahl är kursledare inom personlig utveckling. Hon har en bakgrund inom beteendevetenskap och är intresserad av det som lär oss förstå människor och deras beteenden. Till hennes kurser kommer människor som upplever att de har för mycket att göra och som vill bli bättre på att strukturera sin tillvaro på arbetet.

Vad är utmaningarna med dagens arbetsliv?

– Den absolut största utmaningen vi har idag är att sortera i det inflöde vi har av intryck, arbetsuppgifter, allt möjligt som pockar på vår uppmärksamhet. Detta inflöde kräver väldigt mycket energi av oss om vi inte lär oss att styra och paketera det på ett bra sätt. Och i och med det blir vi ineffektiva.

Vilka uppgifter slösar vi mest tid på?

– En av de saker vi slösar mycket tid på är t.ex. att vi hanterar samma uppgift flera gånger. Kanske för att vi blir avbrutna av andra eller oss själva, så att vi får ta upp tråden igen vid ett senare tillfälle. Dessutom blir vi ineffektiva när vi försöker göra flera saker på en gång. Då tar varje enskild uppgift längre tid än om vi hade utfört dem efter varandra.

Hur kopplar du an till aktuell forskning?

– Framför allt finns det mycket ny forskning kring hur vår hjärna fungerar. Där har vi lärt oss just det här med att vi inte mår bra av alla dessa intryck som omgivningen innebär i dagens samhälle. Så det är viktigt för oss att hitta sätt att sortera bland dem. Vår hjärna är inte gjord för den typen av arbete vi har idag, då den är densamma som när vi var jägare på savannen. Så det jag pratar om i mitt seminarium är hur vi kan tänka och agera för att må bra utifrån det vi vet om hjärnan idag. 

Marias bästa tips för en effektiv höst på jobbet

  1. Skapa nya vanor.
    Utifrån vad du vill uppnå, eller hur du vill ha det, skapar du nya vanor.
  2. Gör en sak i taget – glöm ”multitasking”!
    Vi blir inte mer effektiva när vi försöker göra flera saker på en gång. Snarare tvärtom.
  3. Träna mindfulness.
    Träna din mentala effektivitet med enkla mindfulnessövningar.

fakta

Effektiv på jobbet

Seminarium i Göteborg 10 okt och 14 nov med Maria Sturedahl. 

Se alla kurser inom projektledning på Folkuniversitetet.

Liknande läsning

Praktik ger rätta kunskaperna

Utbildningen till läke- och livsmedelstekniker ska möta behoven på arbetsmarknaden. Lisa Miltorp och Safa Dhaouadi gör just nu praktik på två företag i Malmö – och de stortrivs.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.