Vi kanske möts på samma projekt någon gång, utbrister Faustin Kashema med ett skratt när eleverna på ungdoms-sfi i Karlstad har avslöjat sina mål för varandra. Han vill bli elingenjör, Huda Fayed vill bli arkitekt. Några viktiga steg på vägen dit går via språket. De båda är del av en ny satsning på Folkuniversitetet: svenska för unga invandrare i åldern 20 till 24 år. Ungdoms-sfi är en brygga över till vuxenutbildningen för dem som passerat gymnasieåldern. Ett pilotprojekt.
– Någon tänkte till på ett bra sätt. Unga lär sig språk snabbare och kan uppleva att det går långsamt i åldersblandade grupper, säger Viktoria Sterner, som tillsammans med Yusuf Hazar står för undervisningen.
På ungdoms-sfi läggs stor vikt vid samhällskunskap och orienteringskurser riktade mot arbetslivet – liksom vid studieteknik. Många av eleverna siktar, som framgått, på högre studier. Undervisningen utgår från individuella studieplaner. Utbildningen inleds med kartläggning och målformulering. Eleverna träffar studie- och yrkesvägledare samt kurator och asylsköterska en gång i veckan.
Det är stora samhällsfrågor som behandlas på lektionerna. Vad går skatten till? Vad är demokrati? Vad är en myndighet? Gruppen tar del av det aktuella nyhetsflödet på lättläst svenska.
Viktoria talar om samhälle, Yusuf lär ut svenska. Så kompletterar lärarna varandra.
– Vi samarbetar. Håller vi på med ett tema, exempelvis mänskliga rättigheter, för jag in det även i språkundervisningen, säger Yusuf Hazar.
Det är en härlig dynamik i gruppen, eleverna bryr sig om varandra och visar respekt, understryker Viktoria Sterner. Tack var de blandade modersmålen tvingas eleverna träna svenska med varandra. En spin-off är att tre av dem börjat jobba extra på Löfbergs Lila Arena där Värmland stolthet Färjestad BK spelar sina hemmamatcher.
Söktrycket till ungdoms-sfi är högt, alla får inte plats. Att man har motivation till vidare studier är urvalskriteriet. En grupp med 16 elever sattes ihop i linje med detta tidigare i år, men det är omsättning i gruppen. Några har hoppat av, andra redan har uppnått målen och gått vidare. Nya elever har fyllt deras platser. Kanske startar ännu en klass i sommar.
Efter åtta veckor hade samtliga elever fått praktik på en arbetsplats som matchade deras intressen.
Resultaten hittills är goda, berättar Lisa Svensson, verksamhetschef för Sfi/Komvux.
– Efter sju veckor hade 10 av 14 elever gjort en stegförflyttning inom sfi. Efter åtta veckor hade samtliga elever fått praktik på en arbetsplats som matchade deras intressen. Två av dem hade efter tio veckor fått timvikariat på sina arbetsplatser.
Utbildningen sker på heltid, 40 veckor fördelade på fyra moduler. För att komma vidare till nästa modul krävs framsteg och mycket hög närvaro. Annars hänvisas de till vanliga SFI.
Den individualiserad sfi-undervisningen (oftast fokus på att skriva och läsa) och orienteringskurser mot arbetslivet kan innebära praktik som vävs in i lektionerna. Jobbsökarprocessen och svensk arbetsplatskultur ingår också i kurserna.
Upptäcks inlärningssvårigheter kopplar lärarna omedelbart in kommunens stödteam – med bland andra specialpedagog och speciallärare.