text  Lennart Frykskog
bild  Maersk, Istock

 

12 APRIL 2019

Blockkedjor sprider sig över världen

Det började med kryptovalutan Bitcoin 2009. Sedan dess har tekniken utvecklats snabbt, och om några år lär blockkedjorna vara en bärande del i det som ibland kallas för den fjärde industriella revolutionen.

Ångmaskinen, dynamiten och bensinmotorn förändrade världen. Effekten av dagens digitala innovationer och tekniker är sällan lika uppenbara i ett första skede. Det dröjer innan de har arbetat sig in i vår vardag. I den här artikeln ska vi spana vidare mot digitaliseringens nya front och en teknologi som vinner mark: blockkedjetekniken.

Bitcoin är väl känt, en elektronisk kryptovaluta, vars värde åkt berg- och dalbana på senare tid. Men den hypade tekniken bakom bitcoin, blockkedja, är nog den verkliga nyheten.

Bitcoin

Om bara några år lär dock kunskapen om blockkedjan vara betydligt större, inte bara inom finansvärlden som har gått i täten. Enligt en prognos från World Economic Forum, WEF, lär 10 procent av världens samlade BNP vara registrerat i en blockkedja år 2025.

WEF ser tekniken som ett medel för hantera globala utmaningar som klimatförändringar, biologisk mångfald och vattenbrist – hållbarhet med andra ord.

En blockkedja är ett slags databas som lagras på flera datorer samtidigt, inte på traditionellt vis, på en central server. Tekniken bygger på ett distribuerat system av noder (datorer) i ett peer-to-peer-nätverk (ickehierarkiskt nätverk).

En transaktion läggs till i kedjan först när det nya blocket är kontrollerat och godkänt av övriga i kedjan. Säkerhet är A och O. Kontrollen och uppdateringen kan bestå i att nya noder tilldelas tidskrävande beräkningsproblem att lösa, men enkla att kontrollera för de gamla noderna.

Mats Snäll på Lantmäteriet

Mats Snäll på Lantmäteriet tycker att tekniken börjar bli mogen för att stödja viktiga samhällsprocesser.

Uppdatering och kontroll kan även ske via votering och majoritetsbeslut. Tekniken bäddar för bättre logistik. Det världsomspännande rederiet Maersk exempelvis använder blockkedjor för att köpare, säljare och kunder ska kunna hålla koll på alla varor som fraktas över klotet.

Tekniken bäddar också för ökad transparens och ökad effektivitet. Bara fantasin sätter gräns för användningen…

Med blockkedjor går det att spåra under vilka sociala och ekologiska villkor varor är producerade. Matsvinnet kan minska.

Artisten Imogen Heap har genom initiativet Mycelia med blockkedjeteknik hjälpt musikskapare att hålla koll på hur deras verk sprids.

citat

Maersk använder blockkedjor för att köpare, säljare och kunder ska kunna hålla koll på alla varor som fraktas över klotet.

Lantmäteriet går i täten bland de svenska myndigheterna. Även om det ännu inte finns en blockkedjelösning för fastighetstransaktioner har man utforskat tekniken för att se om den kan stödja köp- och säljprocessen med digitala kontrakt.

Mats Snäll, utvecklingschef på Lantmäteriet, säger att tekniken börjar bli mogen för att stödja viktiga samhällsprocesser, med bland annat digitala original och kontrakt.

– Det finns dock en del kvar att utreda avseende ledning, styrning och ansvar, så kallad Governance, innan det kan blir verklighet. Och så saknas förstås författningsstöd för digitala överlåtelseavtal.

Fakta

Det här är blockkedjor

Blockkedjor är transaktionslistor, kedjor av länkade informationsblock, som säkras genom konsensus mellan olika noder. Datautbyte sker i ett icke-hierarkiskt nätverk (peer-to-peer). Flera aktörer kan spara data till samma datalagring och läsa data från samma källa. Mekanismer gör det svårt att ändra data som sparats och gör det enkelt att upptäcka om data ändrats.

Liknande läsning

Hur styrs sjukvården bäst?

Coronapandemin har visat att styrningen av sjukvården måste förändras. Men debattörer fastnar ofta i lösningar i ytterkanten – antingen förstatligande eller bevarat regionalt självstyre.

Flytten går från storstäderna

Trenden är tydlig; alla Nordens huvudstäder visade på utflyttningsrekord under 2020. Flyttlassen går från större städer till mindre och fenomenet är globalt. I USA krymper också megastäderna.

Flytten går från storstäderna

Trenden är tydlig; alla Nordens huvudstäder visade på utflyttningsrekord under 2020. Flyttlassen går från större städer till mindre och fenomenet är globalt. I USA krymper också megastäderna.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.