läs också:

Bokcirkeln blir ett sätt att använda franskan

2 juni, 2023
Efter en viss nivå i språkkunskaper behöver man lämna läroböckerna och fokusera på det fria samtalet för att utvecklas vidare.
2 juni, 2023

Det är måndag kväll och deltagarna ansluter digitalt till bokcirkeln i franska. Denna termin läser de Le liseur du 6 h 27 (Mannen som läste högt på 06.27-tåget) av författaren Jean-Paul Didierlaurent. En bok som de tillsammans röstat fram, som visade sig ha en oväntad historia.

– Det är en jättekonstig bok som handlar om offentliga toaletter och böcker som mördas i en hemsk maskin. Vi trodde det var en detektivhistoria men de enda som mördas i den här boken är böcker, berättar deltagarna.

Inför varje träff läser de ett antal sidor och gör en hemuppgift som är kopplad till boken. Sedan träffas de och diskuterar på franska. Kursledaren Amanda Belassami-Sideris, som håller i cirkeln, berättar att de nästan aldrig pratar svenska.

– Jag översätter enstaka ord, men annars försöker jag förklara allt på franska.

Flera av deltagarna har från början lärt sig franska i skolan när de var yngre och har senare plockat upp språket igen. Pertti Honkanen läste franska i realskolan för 50 år sen och tog upp språket för 10 år sen på Komvux. Mia Wadelius köpte ett hus i Frankrike och bestämde sig då för att återuppta språket.

Det är utmärkta sätt att fortsätta göra framsteg.

Nivån i bokcirkeln ligger på B2/C1, på en skala där C2 ligger mycket nära modersmål. Att vara med i cirkeln gör att de kan fortsätta utvecklas i språket.  

– Efter en viss nivå hjälper inte de vanliga läroböckerna. Det gäller att fortsätta lära sig genom till exempel konversationskurser eller genom en bokcirkel. Det är utmärkta sätt att fortsätta göra framsteg, berättar Amanda.  

Det roligaste med bokcirkeln tycker deltagarna är att få utnyttja franskan.  

Det är inte så ofta man kan göra det annars om man inte har någon i familjen eller i arbetet som pratar franska, så det här är ett fantastiskt tillfälle, säger Pertti.  

Något annat de uppskattar är att de får nya idéer om vad boken handlar om när de diskuterar med varandra.  

På frågan om vad som är mest utmanande med cirkeln nämner deltagarna svåra ord och slanguttryck.  

Det är många ord som man behöver slå upp för att börja ta sig in i texten, berättar Helena Winblad.  

Vi läser en bok full av slanguttryck, det är ovanligt många ord som jag inte har träffat på tidigare, säger Carin Melin.  

Hella Hultin instämmer.  

– Jag är väldigt spänd på att få veta vad slanguttrycket ”purjolöken på hakan” egentligen betyder. 

liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.