läs också:

Dags för vetenskapsgyckel i Sverige

Bild: Lena Söderström
18 november, 2022
Science Busking har kommit till Sverige, men var kommer det ifrån och vad kan vi förvänta oss? En snabb sökning på internet och namnet på forskningskommunikatören David Price dyker upp.
Bild: Lena Söderström
18 november, 2022

David Price jobbar till vardags som vetenskapskommunikatör på Science Made Simple. Science Made Simple är en brittisk utbildningsorganisation som jobbar för att tillgängliggöra och inspirera barn och ungdomar inom ämnet vetenskap. Och här utmärker sig David. Som vetenskapskommunikatör och utbildare använder David sig av street performance-inspirerande presentationer där han interagerar med publiken på ett sätt som forskare eller lärare sällan gör.

Presentationerna går under namnet Science Busking (”vetenskapsgyckel”) och ryktet om hans teknik har spritt sig ute i världen. Julia Brink är projektledare på Vetenskap & Allmänhet. Mycket av hennes tid är bunden kring att utveckla ForskarFredag, ett evenemang med syfte att få unga intresserade av forskning och vidare studier, men det var under en arbetsresa utomlands som hon träffade David. Nämligen vid ett middagsbord i Cork. Där visade David ett av sina inslag som han tänkt bjuda på nästkommande dag under universitetskonferensen; ett ballongnummer innehållande en mobiltelefon och en färgglad ballong. Likt trolleri tycktes mobiltelefonen placera sig inuti ballongen när David förde dem samman.

I början av 90-talet började tekniken kring street performance inkorporeras i konceptet.

När det sedan var dags för Vetenskap & Allmänhet att fira 20 år så tyckte Julia och hennes kollegor att Davids Science Busking kunde vara ett uppskattat inslag till festligheterna. Före pandemin var Davids resescheman smått hysteriska, det kunde handla om 20 utbildningsresor till platser som Kina, Singapore och länder i Europa. I år har han mest rest i Europa och nu blev Sverige och Stockholm en av årets åtta destinationer. Förutom att delta i jubileumsfestligheterna så höll David också i en uppskattad utbildningsdag för 15 nyfikna deltagare. Samtliga deltagare blev så pass intresserade av David och hans Science Busking att de hade svårt att sluta.

Att David själv skulle vara en uppfinnare av Science Busking tar han dock avstånd ifrån, trots att han ägnat drygt 15 år åt att utveckla konceptet. Science Busking är egentligen inget nytt

– Man har sett att ända sedan postrevolutionära Frankrike så fanns det människor som ägnade sig åt saker som kan kallas Science Busking, berättar David.

– I början av 90-talet började tekniken kring street performance inkorporeras i konceptet. Det efter att jag och några andra forskningskommunikatörer började titta på hur artister inom street performance-teknik gör för att engagera sin publik.

Att deras arbete har gett ringar på vattnet kan man tydligt se. Idag finns ett antal populära barn- och ungdomsskolefestivaler med kopplingar till Science Busking.


Science buskings tre nyckelsteg

1. Visa någon (ett annat barn, en familjemedlem eller lärare) ett vetenskapligt ”trick”.

2. Utmana dem genom att prova det själva.

3. Hjälp dem att förstå vad som händer.

liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.