text  Andreas Åhs
bild  Harald Nilsson

10 SEPTEMBER 2020

Dans bortom alla gränser

Mörk dubstep dånar ur högtalarna. Vaga gestalter avtecknar sig i den nersläckta lokalen. När ljuset tänds inleds en suggestiv och – ska det visa sig – symbolisk kamp för att överskrida yttre och inre gränser.

Det är Balettakademiens avgångsklass som genrepar inför premiären av Terminus Vivendi i koreografi av Jarek Cemerek. Men inget blev som det var tänkt. När han inte kunde ta sig till Sverige från hemlandet Tjeckien fick allt göras om med kort varsel.

– Gränser var det första jag tänkte på eftersom jag var isolerad och den fria rörligheten var begränsad, säger Jarek Cemerek, som byggde sitt nya coronaanpassade tema runt fysiskt distanserade duetter.

citat

Vi har blivit självständiga eftersom det har legat ett ansvar på oss att leverera.

Den akuta frågan för produktionen blev hur gör man ett hantverk med kollektiva processer och fysiska möten som metod digitalt. Genom kreativa lösningar och uppoffringar från alla inblandade skapades en radikalt annorlunda process där arbetet leddes via videoapp från ett vardagsrum i Prag, mer än hundra mil bort.

– Dansarna har gjort ett otroligt jobb och gick in i arbetet med passion och engagemang. De tog ansvar och lärde sig något helt nytt eftersom vi tillsammans var tvungna att överskrida gränsen för det kända och normala, säger Jarek Cemerek.

För eleverna har det trots utmaningarna varit en spännande process.

– Det har funkat förvånansvärt bra, även om kommunikationen var svår ibland. Vi har gått fram till kameran en och en för att bli coachade av Jarek. Trots att han är så långt bort har han förmågan att se allt vi gör, säger Stina Nordgren.

Inanna Aragati håller med.

– Vi har blivit självständiga eftersom det har legat ett ansvar på oss att leverera, köra på känsla och skapa på plats. Som grupp har vi fått ett bra samarbete. Vi har helt enkelt varit tvungna att hålla ihop för att klara det.

Joacim Hedman och Alexandra Topalov som leder Balettakademien ser tillbaka på en månad då förutsättningarna har ändrats dagligen. Båda är förundrade över elevernas utveckling.

– De har steppat upp och tagit ansvar som individer och grupp. De har inte kunnat sätta sin tillit till en pedagog i rummet utan jobbat på en helt ny kreativ nivå, säger Joacim Hedman.

– Vi var oroliga att de skulle tappa motivationen men det har triggat dem istället. Det är helt fantastiskt, säger Alexandra Topalov.

Terminus Vivendi hade premiär 16 maj.   

fakta

Se den filmade föreställningen

Filmatisering av dansutbildningens avgångsklass slutproduktion: ”TERMINUS VIVENDI” i koreografi av Jarek Cemerek.

”Our being, our life, is permanently interwoven with boundaries – in space and in time. Our whole life is delimited and limited by boundaries. Our skin is the boundary that is still with us. Death is our last boundary. When we love, we desire to get behind the boundary of the beloved. Boundaries are a challenge. Boundaries show us that we do not want to be alone.”

Gå till filmatiseringen

Liknande läsning

Mats Jonsson

Mats Jonsson skildrar sitt liv i serieform, i sju böcker hittills. Av bara farten skildrar han också samtidens heta frågor – som staden kontra landsbygden. Även tidlösa frågor väcks, om ursprung och rotlöshet. Det självupplevda blir det allmängiltiga.

Kulturministern mötte teaterelever

Utbildningskedjan, breddad rekrytering och teaterns utmaningar och framtid. Det var bara några av samtalsämnena när kulturminister Amanda Lind mötte personal och elever på Skara Skolscen.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.