text  Lennart Frykskog
bild  Anna-Karin Nilsson

16 NOVEMBER 2020

De sjunger ut över gränserna 

Musiken förenar människor av vitt skilda härkomster. Gränslösa röster har i snart fem år varit en social och musikalisk mötesplats för asylsökande, nyanlända och etablerade svenskar. 

Varje söndag hörs körsången i Folkuniversitetets lokaler på Kungstensgatan. Gränslösa röster övar in sina stämmor med sånger från alla världens hörn. Ett eko från den stora världen.

Ända in i oktober höll kören till i Spökparken, strax intill, där det är ännu enklare att hålla avstånd. De som av respekt för pandemin vill delta via zoom har kunnat göra så även efter att övningarna återuppstod i fysisk form efter sommaren.

Gränslösa röster är ett fenomen med såväl musik som integration på agendan. Kören bildades som svar på det stora flyktingmottagandet hösten 2015 och möttes av ett så gränslöst stort intresse vid upptakten att alla inte kunde tas emot. Sedan dess har kören hållit ihop, några har kommit medan andra har gått, men de flesta är kvar.

Idén med kören var att skapa en mötesplats för asylsökande, nyanlända och etablerade svenskar. Integration åt båda hållen så att säga, och ett initiativ som på frivillighetens grund gick utöver vad myndigheterna själva förmår.

– Det här var vad jag behövde. Jag kunde inte svenska, men jag ville träffa andra människor, och det fanns ett språk jag kunde dela med dem oavsett bakgrund – musiken, berättar Kinda Kradie, som ursprungligen kom från Syrien och än idag är med i kören.

– Vi är lika och olika, med samma rättigheter som människor. Vi sjunger varandras sånger och fylls med samma känslor.


Jonas Svensson, Kinda Kraidie och Samer Eibou. Kören har blivit en fristad där det är högt i tak för både lek och allvar.

Dagens övning lockar tio personer (förutom bakgrundskören på zoom) och leds av Cecilia Q. Öhrwall, som leder och smälter samman stämmorna. Repetitiva sångövningar blandas med lek, för att alla ska slappna av och lära känna varandra bättre. Så sjunger exempelvis alla ut sina namn i improviserade slingor med varierande tonhöjd, vilket de övriga upprepar.

– Ce-cii-li-a, inleder körledaren själv i en slinga som spänner över en oktav.

Mycket i kören handlar om att lyssna på varandra, förklarar Cecilia Öhrwall, inte bara att sjunga. Mixen av folk med skilda bakgrunder är en tillgång. Repertoaren är högst blandad – svenskt, engelskt, afrikanskt… När en ny sång på arabiska ska övas in idag, om en trädgård, får Kinda Kradie först läsa igenom texten med rätt uttal, tillsammans med kören. Ännu ett mervärde.

– Jag är otroligt tacksam för att så många språk finns i kören, säger Cecilia Q. Öhrwall.

 

Cecilia Öhrwall
Cecilia Q. Öhrwall leder kören.

Jonas Svensson har varit med från start och uppskattar den otvungna atmosfären. I en kör som han tidigare var medlem i krävdes att man kunde 15–20 sånger utantill, det blev för kravfyllt.

– Här är det bara glädje, vi musicerar, skapar och skojar. Det ger en väldig energikick. Man kan vara jättetrött när man kommer hit för att efteråt småsjunga på vägen hem, säger han.

– Kören känns också lite som en frizon, att jag vågar lite mer än vanligt, vågar sjunga ut och sjunga lite fel. Det är våra körledare som bidrar väldigt mycket till det.

Jonas är samhällsengagerad, aktiv inom Miljöpartiet och aktiv inom nykterhetsrörelsen, som ordnade tillfälliga boenden under det stora flyktingmottagandet för fem år sedan. Steget in i kören som stod öppen för nyanlända var inte så långt.

–Det här är en bra form för att möta människor och få nya intryck.

citat

Kören känns också lite som en frizon, att jag vågar lite mer än vanligt.

Samtalen är värdefulla. Det vittnar flera av deltagarna om. Det handlar inte bara om sång utan även om språkträning och erfarenhetsutbyte när kören träffas på söndagarna. Kinda Kraidie, som rotlös kom från ett sönderbombat hem i Syrien, berättar om hur kören blev en fristad. Ett minne förknippat med upplevelsen är sångövningarna med Kents Sverige (med versen ”Välkommen, välkommen hit/ vem du än är var du än är”).

– Då tänkte jag, men gud, det här är vad jag behövde höra, någon som säger välkommen på det här sättet.

– Jag var så trött av alla frågor om Syrien och situationen där, samma frågor som togs upp i nyheterna. Allt handlade om var jag kom ifrån, inte om mig själv. Men i kören slapp jag de vanliga frågorna och kunde berätta om mig själv som människa.

Kinda var nästan klar med sin femåriga utbildning till civilingenjör inom miljöteknik när hon flydde från bomberna. Här i Sverige studerar hon just nu vidare för att arbeta med kultur i framtiden.

citat

Jag behöver träna och öva på språket, så den här kören betyder mycket för mig.

 

Cecilia Q. Öhrwall berättar om en svensk tradition som kören hållit fast vid: fikastunden i pausen. Vanligen är det en stämma som bakar bröd till varje tillfälle. Men till följd av pandemin har man legat lågt med det i år.

– Det är väldigt mysigt. Jag hoppas att vi kommer tillbaka dit igen snart. Fikat har varit så viktigt i alla svenska körer genom åren.

Samer Eibou kom till Sverige 2018 och berättar hur han genom kören träffat nya vänner. I Syrien var han musiklärare för barn och unga i 25 år, och musiken har gett honom en öppning in i Sverige, socialt och musikaliskt.

– Jag använder mina öron när jag är här. Lyssnar. Jag behöver träna och öva på språket, så den här kören betyder mycket för mig både socialt och musikaliskt.

Den svenska folkmusiken har dessutom blivit ett stort intresse sedan han kom hit. Samer spelar stränginstrument och har lärt sig behärska ett 20-tal folkmusiklåtar, berättar han stolt.

I det här reportaget har vi talat med två från Syrien, men i kören finns också medlemmar från andra delar av arabvärlden, Afghanistan, Iran och Afrika, även ett par från USA och Ryssland, berättar Cecilia Q. Öhrwall.

Ett märkesdatum i körens historia är den 21 december 2016, när den stora Syriengalan ägde rum på Södra teatern i Stockholm. Det var den första offentliga konserten och uppmärksammades stort. Till följd av coronan är få konserter och evenemang inplanerade just nu, men ett framträdande utomhus ska i alla fall äga rum inom kort.

 

Vill du få tips på fler intressanta artiklar?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Liknande läsning

Kompisar kan hjälpa kvinnor in i arbetslivet

Daria Lebid har en gedigen akademisk utbildning. Ändå har hon svårt att få fäste på arbetsmarknaden. Nu hoppas hon att en kurs som ges i samarbete mellan Nya Kompisbyrån och Folkuniversitetet ska ge henne de pusselbitar som hon saknar.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.