text  Lennart Frykskog

22 FEBRUARI 2021

Det våras för fågelskådare

Gigi Sahlstrand guidar deltagare i fåglarnas värld. Till våren brukar intresset för kurser i fågelskådning öka. I år längtar människor ut mer än någonsin, även mitt i vintern.

Gigi Sahlstrand tröttnade 2012 på kontorsarbete och sadlade om till att bli professionell fågelskådare. Sedan hösten 2019 ger hon kurser och ordnar fågelguidningar i regi av Folkuniversitetet.

När intervjun sker, strax före jul, har Gigi ordnat fyra fulltecknade guidningar i december, en månad som normalt inte lockar till fågelvandring alls. Men under pandemin är inget som vanligt. 

Även i våras var fågelintresset rekordstort och lär hålla i sig under våren. Gigi har en tre­dagarskurs och flera guidningar planeras, bland annat på Djurgården om fågelsång, för Folk­universitetet.

citat

Plötsligt har två timmar gått utan att jag tänkt på tiden.

Intresset för fågelskådning ökar alltid när de tidiga vårsignalerna kommer. Men under pandemin har det ökat enormt. Att vara utomhus är en av få saker man kan ägna sig åt när det mesta har varit nedstängt.

Att vistas i naturen har alltid lockat Gigi, fågelintresset har varit latent sedan barnsben. Vad är tjusningen?

– När man väl är ute och tittar på fåglar måste man ha ett oerhört fokus, vara snabb och alert i sinnena. Hur stor var fågeln? Såg jag något vitt på vingen? Plötsligt har två timmar gått utan att jag tänkt på tiden.

Gigi har skrivit en bok om fåglar och hon har spelat in TV-program, ordnat kurser och vandringar, inte minst utomlands, fast den senare verksamheten har ställts in 2020. Hemmaplan har fått desto mer uppmärksamhet istället.

– Man blir inte rik på fågel­skådning, men man blir rik på livskvalitet och det går att leva på.

Det krävs mer än intresse för att leda kurser.

– Jag älskar att lära ut och ha vetgiriga människor omkring mig.

fakta

Fågelskådning på Folkuniversitetet

Se våra kurser och föreläsningar om fågelskådning.

Liknande läsning

Goda tider för norrskensjakt

Goda tider för norrskensjakt

Allt fler vänder ögonen mot natthimlen för att få syn på norrsken. Med hjälp av grupper på nätet och appar kan man få tips om när det är högst chans för en observation. Norrskenen kommer dessutom att intensifieras de närmaste åren.

Se världen med nya ögon

Se världen med nya ögon

Med visualisering av data kan vi se fakta på nya sätt vilket kan leda till andra insikter och beslut. Data har vi mer av idag än någonsin tidigare i mänsklighetens historia. Vi behöver bara visa upp den.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.