Sista veckan i oktober 2021 kom Stockholms stads fastighetskontor med ett efterlängtat beslut. Inför stadshusets 100-årsjubileum 2023 har Fotoskolan STHLM och dess studerande vid yrkeshögskoleutbildningen Bildbehandlare, fått i uppdrag att genomföra en omfattande rekonstruktion. Det handlar om totalt 105 målade takpannåer. Dessa takpannåer målades för cirka 100 år sedan av Axel Wallert och har varit i dåligt skick under lång tid. Hur restaureringen av takpannåerna i hyvlat granträ skulle gå till var inte helt klarlagt men valet stod mellan tre olika metoder; två digitala och en analog där en av Fotoskolans digitala metoder klev ut som segrare.
– Mig veterligen har ett liknande arbete med digital grund och i samma omfattning aldrig genomförts tidigare, berättar Mikael Cronwall som är utbildningsledare på Fotoskolan STHLM och även projektansvarig.
Metoden som Fotoskolan har tagit fram innebär att man i stället för att måla över de befintliga målningarna kommer att spänna och montera digitala utskrifter över dom, en slags nyversion av byggnadsvård med digital grund och ett nytt arbetsområde för bildbehandlare. Och med 10 meter i takhöjd kommer ingen se skillnad på tyg och trä. Det analoga förslaget innebar att man istället skulle be konstnärer att måla takpannåerna, något som förutom att vara väldigt tidskrävande och kostsamt skulle ge Axel Wallerts originalmålningar ett onödigt tolkningsutrymme.
Genom gamla arkiv har studerande och lärare fått tillgång till kolteckningar och äldre fotografier av takpannåerna. Metoderna som Fotoskolan har utvecklat har tagits fram under ledning av Nina Sandberg. Nina har bred arbetslivserfarenhet och studerar just nu på bildbehandlingsprogrammet som yh-flexstuderande. Yh-flex-konceptet ger Nina möjligheten att både studera och vara yrkesaktiv samtidigt. Nina har tagit fram prototypen som ett examensarbete vilket bedrevs i termer som närmast kan liknas vid forskning. Tack vare hennes gedigna förarbete och införskaffande av kunskaper landade projektet också hos Fotoskolan STHLM.
Det är såklart viktigt att man även ska kunna titta på vårt arbete om 100 år framåt.
– Stadshuset är en miljö där många duktiga hantverkare har figurerat, till exempel målare, snickare och murare. Nu kommer det in ett gäng digitala hantverkare i stället. Det känns såklart fint berättar Mikael Cronwall.
De digitala hantverkarna är 41 till antalet och väldigt entusiastiska, vilket Mikael tror kommer göra att arbetet kan flyta på i rask takt. Förutom att återskapa målningarna så finns det också ett otroligt värde i vad det digitala arbetet kommer att betyda för framtiden. Att man i framtiden ska kunna gå in och studera målningarna och att de lagras på ett framtidssäkrat sätt.
– Det är såklart viktigt att man även ska kunna titta på vårt arbete om 100 år framåt, avslutar Mikael.
Från början av februari går projektet in i ett mer skarpt läge och väntas vara färdigt till sommaren.