text  Magnus Mosén
bild  Magnus Mosén

12 FEBRUARI 2020

Drömjobb att fixa jobb åt andra

Somliga söker hela livet efter drömjobbet. Det behöver inte Maher Al-Khamisi göra. Som coach på stöd och matchning gör han det han älskar, varje dag: att hjälpa människor komma ett steg närmare arbetsmarknaden och ett friare liv.

 

Från början hade han ett liknande jobb hos en annan aktör, AlphaCE, som var tvungen att ställa om delar av sin verksamhet för drygt två år sedan.

– Jag hade en otrolig tur. Jag hade alltid velat jobba på Folkuniversitet som har ett gott rykte som en mycket seriös aktör. När jag behövde ett nytt jobb behövde Folkuniversitet en ny coach till stöd och matchning och jag fick jobbet, säger Maher.

Hans nuvarande chef Martin Berntsson är också den person som anställde honom på AlphaCE.

– Jag är mycket tacksam över att han valde att satsa på just mig från början en gång i tiden, säger Maher.

Tillsammans med sina kollegor, Tisse Lindbladh och Anna Nyberg, går jobbet ut på att skapa förutsättningar för deltagarna att komma närmare jobb, till exempel genom en utbildning eller en praktik. De erbjuder även språkstöd och studie- och yrkesvägledare Lennart Bredahl, och föreläsningar.

Vi kompletterar varandra väl. Jag brukar beskriva oss som tre trädgårdsmästare. Tisse var först och förberedde med jorden. Därefter kom jag och planterade blommorna. Sedan kom Anna och vattnade, säger Maher när han berättar om sina kollegor Anna Nyberg och Tisse Lindbladh.

Teamets arbete ger resultat. Under det senaste året har insatserna bidragit till att 70 personer har fått jobb eller börjat en utbildning. Dessutom har stöd och matchning i Kristianstad fått tre stjärnor av fyra i Arbetsförmedlingens rating.

Maher är ansiktet utåt mot näringslivet. En del av hans arbetsuppgifter består av att bygga nätverk med olika arbetsgivare, och att matcha deltagarna med dessa.

Deltagarna har alla olika förutsättningar och utbildningsnivå. En majoritet av dem kommer från mellanöstern. Detta innebär att Maher har stort fokus på att hjälpa deltagarna att validera sina utbildningar från hemlandet.

– Jag älskar mitt jobb då jag älskar att träffa nya människor och att bidra till att förbättra livet för andra. Jag kom själv hit från Irak 2009. Jag vet hur det är att vara ny i Sverige. Det är klart jag gör vad jag kan för att ge tillbaka till samhället, berättar Maher.

citat

Fler företag måste våga ta möjligheten att ta emot deltagare från andra kulturer.

Hans sätt att coacha går ut på att se individen och att anpassa kommunikationen efter hens förutsättningar och motivation.

– Det gäller att coacha individen smart. När man har med vuxna människor att göra kan man inte säga ”du måste göra så och du måste göra så”. Jag tror på att vara ödmjuk och att lära känna personen, säger Maher, som minns när han träffade ett äkta par som bägge var ganska deprimerade över att vara arbetslösa.

– Men vi lyckades! Genom stöd och matchning fick de bägge jobb och därmed ett friare liv.

Du möter dagligen människor som kämpar för ett jobb i sitt nya land. Vad kan vi göra bättre för att bryta utanförskapet?

– Fler företag måste våga ta möjligheten att ta emot deltagare från andra kulturer. Det finns fantastiska kompetenser, och vi på stöd och matchning kämpar med att alltid matcha rätt. Det är viktigt att vara noggrann. Om vi lyckas med en matchning etablerar vi en värdefull kontakt för framtiden.

fakta

Om stöd och matchning

Stöd och matchning finns för den som behöver intensivt och anpassat stöd vid jobbsökande. Stöd och matchning ger individuellt stöd som hjälper deltagaren att snabbare hitta jobb eller studier.

Liknande läsning

Dags för nytt jobb?

Även om du sitter mycket vid datorn så behöver du arbeta aktivt med att utveckla ditt kontaktnät, för det är ofta där du får höra om lediga jobb.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm