Vad är egentligen skillnaden på oj och jaha, på en suck och en utandning? Läraren Benigna Polonyi förklarar att oj signalerar förvåning, medan jaha förmedlar insikt. En suck är känslomässig, medan en utandning är fysiologisk. Benigna Polonyi var 32 år när hon 1995 flyttade från Ungern till Stockholm och lärde sig svenska i vuxen ålder, något hon har stor nytta av i sin yrkesroll.
– Jag hade jobbat som språklärare i mitt hemland i tio år när jag kom hit och själv satte mig i skolbänken. Plötsligt såg jag saker från ett nytt perspektiv och gjorde insikter som jag kunnat använda för att förbättra utbildningskvaliteten, säger hon och tillägger:
– Jag blev mer medveten om och ödmjuk inför de svårigheter det innebär att lära sig ett nytt språk. Jag själv led mest av att inte kunna vara rolig på svenska, det tog ungefär två år innan jag kände att min humor och personlighet kom till sin rätt.
ESF-projektet syftar till att föra de ukrainska flyktingarna framåt mot den svenska arbetsmarknaden. Utöver språkkursen får deltagarna bland annat individuell handledning, tillgång till datorer och hjälp med att validera examensbevis.
Jag själv led mest av att inte kunna vara rolig på svenska.
Längst fram i klassrummet sitter Ekaterina Druzhko, 39 år, från Kiev. Hon kom till Sverige med sin åttaåriga dotter i april 2022 och bor tillsammans med en svensk familj i Bromma. Ekaterina är redovisningsekonom och distansarbetade fram till oktober på sitt tidigare jobb i Ukraina, men söker nu arbete i Sverige.
– Svenskkursen är jättebra och jag behöver kunna språket för att kunna jobba här. Jag vill arbeta som ekonom i Stockholm och har blivit kallad till intervjuer och hoppas att det ska leda till jobb snart, berättar Ekaterina Druzhko på god svenska.
Ekaterina säger att hon redan känner sig hemma i Sverige, även om hon saknar sitt liv i Kiev – den fina bostaden, jobbet där hon trivdes bra och det trevliga gymmet där hon brukade träna.
– Jag tycker mycket om människorna och den vackra naturen här. Jag känner mig hemma i Sverige eftersom svenskar och ukrainare är ganska lika varandra. Jag vet inte hur framtiden kommer att se ut. Kanske kan vi återvända till Ukraina någon gång, kanske stannar vi. Oavsett hur det blir önskar jag inget hellre än att kriget ska ta slut.
Klassen har studerat svenska utan avbrott sedan den 16 december 2022, varje måndag och onsdag. Det märks att deltagarna är studiemotiverade, genomtänkta frågor varvas med egna iakttagelser och reflektioner. Samtliga av dagens kursdeltagare är högutbildade kvinnor i arbetsför ålder – i klassen finns exempelvis en läkare, en ekonom, en ingenjör och en jurist.
– Målgruppen är väldigt motiverad trots att många bär på trauman från kriget. Alltfler inser att de kommer att bli kvar i Sverige under en längre tid än de först tänkte sig när kriget bröt ut, och de är fast beslutna om att hitta jobb här, säger Thomas Lindblad, biträdande regionchef Uppdrag på Folkuniversitetet Öst.
Kanske kan vi återvända till Ukraina någon gång, kanske stannar vi.
Josefin Lund, administratör i ESF-projektet Work for Ukrainians, håller med:
– Många lever i en ovisshet kring hur situationen kommer att utveckla sig i hemlandet, och försöker därför göra det bästa av situationen här och nu. Att lära sig svenska ser de flesta som ett grundläggande steg för att kunna skapa sig en tillvaro här.
En som redan har etablerat sig på den svenska arbetsmarknaden är Maryna Maistrenko, 40 år, från Tjernivtsi. Hon kom hit med sina två barn i mars 2022 och insåg snabbt att hon måste lära sig svenska för att kunna fortsätta sin yrkesbana som rekryterare. Maryna började som deltagare i projektet men blev snart uppvaktad av Folkuniversitetet som behövde just hennes kompetens. Sedan december arbetar hon som språkstödjare och är handledare åt 23 deltagare.
– Projektet innebär fantastiska möjligheter för mig och för andra människor, det känns värdefullt att kunna hjälpa till. Jag har haft en otrolig tur! säger Maryna Maistrenko.
När kriget bröt ut den 24 februari 2022 bestämde sig Maryna för att åka och hälsa på sin syster som bor i Sverige sedan ett par år tillbaka. Tanken var att stanna under ett par veckor och sedan återvända, men så blev inte fallet. Nästan ett helt år senare har tankarna på att återvända ersatts av framtidsplaner i Sverige.
– Jag har insett att detta är ett mycket bra land för mig och mina båda barn. Jag hoppas att vi blir kvar här, vi trivs bra. Jag måste bygga upp mitt liv här och ta en dag i taget. Just nu har jag bara två drömmar: att kriget ska ta slut och att mina barn får en bra framtid.
Fakta: Work for Ukrainians
Projektet Work for Ukrainians finansieras av ESF (Europeiska socialfonden). Projektet består av insatser som syftar till att öka möjligheterna till sysselsättning på den svenska arbetsmarknaden och upplevelsen av social delaktighet i det svenska samhället:
- Individuell handledning
- Kartläggning
- Språkträning
- Kompetensutveckling (yrkessvenska, IT-kunskap) och validering
- Självledarskap och hälsofrämjande insatser
- Matchning
Översta bilden: Maryna Maistrenko började som deltagare i Work for Ukrainians och är nu anställd i projektet.