text  Gunnar Forsman 
bild  Harald Nilsson

10 MAJ 2021

Erfarna folkbildare satsar internationellt

”Låt aldrig en bra kris gå till spillo” är ett passande citat när det kommer till Folkuniversitetets och Göteborgs Litteraturhus nya internationella samtals­satsning Vår tids tänkare.

När Folkuniversitetets kommunikatör Andreas Åhs och Olav Fumarola Unsgaard, programansvarig på Göteborgs Litteraturhus, bestämde sig för att skapa ett nytt samtalsformat under pågående pandemi så kunde förutsättningarna ha varit bättre. Men istället för att låta sig begränsas av formatet så tog de sikte på att skapa något nytt – de ville skapa en internationell digital samtalsscen med kända namn.

Andreas och Olav är inga duvungar utan har tidigare baxat och etablerat nya koncept. Ett tidigare samarbete mellan Folkuniversitetet och Göteborgs Litteraturhus var populära musikjournalistiksamtalsserien Talk Is Cheap. Det är dock deras samlade erfarenhet som tar sig uttryck i nya satsningen Vår tids tänkare. Innan pandemin anordnade Göteborgs Litteraturhus närmare 300 öppna litterära arrangemang. Att börja skapa innehåll i ett digitalt format har både varit utmanande och givande.

– Det har varit en intressant resa. Sedan pandemins intåg har vi gått från att skapa produktioner i sann ”do it yourself-anda” till att höja nivån allt eftersom vi lärt oss. I Vår tids tänkare har vi kunnat presentera professionellt innehåll, något vi tror skulle kunna platsa i Kunskapskanalen, berättar Andreas Åhs.

Andreas Åhs, kommunikatör på Folkuniversitetet och Olav Fumarola Unsgaard, programansvarig på Göteborgs Litteraturhus

Syftet med Vår tids tänkare har varit att skapa en serie samtal med några av de skarpaste hjärnorna i världen inom sitt område. Eftersom många numera har vant sig vid platsoberoende digitala arrangemang så har tröskeln för att bjuda in internationella gäster aldrig varit lägre. Det är ett resultat av digitaliseringsracet som pandemin har medfört men också det faktum att många är tvungna att arbeta hemifrån.

– Personer som vi inte riktigt kunde boka tidigare är helt plötsligt tillgängliga eftersom de inte åker ut på konferenser eller talar inför stora publiker, berättar Andreas Åhs.

citat

Eftersom man från går det fysiska rummet så blir det än viktigare att gästerna kan nå ut genom skärmen.

 

Även om tillgången till intressanta namn har ökat så har det krävt mycket research för att hitta rätt personer och det har blivit en del Youtubetittande.

– Eftersom man från går det fysiska rummet så blir det än viktigare att gästerna kan nå ut genom skärmen, annars faller konceptet platt, fyller Olav Fumarola Unsgaard i.

Den sista ingrediensen för att säkerställa kvalitén i konceptet har varit att finna någon som sköter samtalsledningen och där kommer tidskriften Ord & bild och bokförlaget Daidalos in.

– De delar lokaler med oss och för att samtalen ska bli så bra som möjligt så kräver det att personen som ska leda samtalet är både påläst och har erfarenhet, berättar Olav Fumarola Unsgaard.

Premiären gick bra. 350 personer följde samtalet med den brittiska stjärnekonomen Kate Raworth. Hon är känd för arbetet med sin donutekonomi, en pedagogisk modell för att tillgodose mänsklighetens behov inom ramen för planetens sociala och ekologiska gränser. På tur står statsvetaren och New York Times-skribenten Ivan Krastev (28 april), känd för sina böcker om Europa i kris och förändring. Även författaren och aktivisten Naomi Klein diskuteras som potentiell gäst. Vill du veta om hon blir det? Följ facebook.com/Folkuniversitetet.Goteborg   

fakta

Vår tids tänkare

Följ Folkuniversitetet Göteborg på Facebook för att få information om vilka framtida gäster det kan bli.

Liknande läsning

Ger nytt liv till möbler

Ger nytt liv till möbler

Kullerstoppning, resårhussnörning, sömnad och bandlimning. Det är bara några exempel på vad deltagare på Folkuniversitets kurser i möbeltapetsering kan få lära sig. Kursledaren Giesela Rohr beskriver möbeltapetsering som ett oändligt hantverk: ”Ingen fåtölj är ju den andra lik, det finns alltid mer att lära!”

Söker svart historia

Söker svart historia

Amat Levin skapade ett instagramkonto om svart historia våren 2018. Det blev upptakten till den 400-sidiga boken Svart historia, som kom ut i mars. En bok som belyser okända skeden i kontinentens historia och vill sporra nyfikenheten och lusten att lära mer.

Magiska stämmor på Södertörn

Magiska stämmor på Södertörn

Att träffas, sjunga ihop och ha kul. Med den enkla avsikten startade kören Flemingos på Södertörn i höstas. På köpet lär sig blivande sångpedagoger hur man leder och skapar god stämning i en grupp.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.