text  Gunnar Forsman
bild  Gabriella Åström

30 SEPTEMBER 2019

Feministiskt nätverk för folkbildning

På internationella kvinnodagen 8 mars lanserades Sisters Unite Dalarna, ett samlingsnamn för det nya jämställdhet och kvinnorättsinitiativet i Dalarna.

Vid lanseringen av Sisters Unite Dalarna-initiativet blev gruppen intervjuad i lokalpressen där grundarna, som består av nio samarbetspartners, presenterades. I intervjun beskrev gruppen konceptet och vad allmänheten kan se fram emot. Gruppens fokus kommer ligga på att anordna evenemang i folkbildande karaktär.

Gabriella Åström, utbildningsledare på Folkuniversitetet Falun och även medgrundare, berättar att startskottet för Sisters Unite Dalarna gick 2018 när Cirkus Cirkör kontaktade henne. Cirkus Cirkör undrade om Gabriella kunde samla kvinnoföreningarna i Dalarna för gemensamma aktiviteter i samband med cirkusens premiärföreställning av Epifonima. Uppsättningen Epifonima som hade temat kvinnokraft genom historien gav gehör inom kvinnoföreningarna. Förutom att Gabriella är medgrundare till Sisters Unite Dalarna så är hon även sammankallande, spindeln i nätet och idéspruta i nätverket.

Att göra något är alltid ett steg framåt tycker Gabriella Åström, medgrundare till Sisters Unite Dalarna.

Under sommaren har gruppen anordnat tre evenemang där innehållsmixen har bestått av allt från filmvisning, picknickkonsert till samlingsträff.

Intresset från allmänheten har varit bra och för tydlighetens skull har evenemangen ”Feministiskt nätverk för folkbildning” återkommit den 8 varje månad.

Grupper som driver jämställdhetsfrågor är inte något nytt i Dalarna och runt år 2014-2015 tillkom även några nya, men det var inte förrän Sisters Unite Dalarna skapades som dessa har börjat samarbeta berättar Gabriella. Genom det nyetablerade samarbetet hoppas de också se ett ökat intresse kring samarbetsgruppernas enskilda evenemang.

citat

Om du ska orka lägga energi och engagera dig så måste det först och främst kännas givande för dig själv.

– Systerskapet står för jämställdhet och kvinnors rättigheter i Dalarna, Sverige och världen. Lokala arrangörer som Klubb Koppar, Sheside och popkollo är några som utmärkt sig och tillsammans har de lyckats inspirera större arrangörer att arbeta för en mer jämställd representation på kulturscenerna. Att göra något är alltid ett steg framåt tycker Gabriella och till personer som vill engagera sig och skapa liknande koncept så är hennes tips väldigt konkret; ”gör något som du själv vill gå på. Om du ska orka lägga energi och engagera dig så måste det först och främst kännas givande för dig själv”.

Förutom de sju inplanerade arrangemangen så hoppas gruppen kunna fortsätta sitt samarbete 2020.

– Jag ska snart samla alla ”sisters” för att fråga hur de känner kring en fortsättning, berättar Gabriella Åström.

Liknande läsning

Digital bokcirkel gav nya kontakter

Jenny Erikssons bokcirkel ledde till såväl intressanta samtal som ett socialt sammanhang. Hon startade cirkeln i förra året, tillsammans med Frida Stål på Folkuniversitetet.

Möt Melody Farshin

Melody Farshin vill få oss att skratta och tänka på samma gång. Inte minst om fördomar. Du minns ett skämt bättre än ett argument, säger Melody, just nu aktuell som författare och ståupp-komiker.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.