Under hela året har vi kunnat läsa att befolkningsmängden i storstäderna krymper. Enligt färska siffror från Statistiska centralbyrån går det fler flyttlass från Stockholm, Göteborg och Malmö än till.
Ligger siffrorna i stället på plus så är det en bra markör för hur attraktiv en ort är. Trenden att folk lämnar Stockholm är ihållande sedan ett par år tillbaka. Det kan ställas mot att under en tioårsperiod, innan trendbrottet, låg nettot i stället på mellan tre och sex tusen inflyttande.
I Fastighetsbranschens affärsmagasin Fastighetsvärlden vill man vinkla det till att det är bostadsbristen som är huvudproblemet men experterna är oeniga. Ekonomen Stefan Westerberg vid Stockholms handelskammare pekar på amorteringskravet och forskaren Roger Andersson, Professor i kulturgeografi vid Uppsala universitet tror att det beror på ålderssammansättningen.
Utflyttningstrenden som initierades i Stockholm 2018 har dock gjort tjänstemän inom Stockholms Handelskammare nervösa.
Trenden är ett underbetyg till politiken som inte skapat rätt förutsättningar för tillväxt.
– Stockholm är Sveriges tillväxtmotor och därför ser jag med stor oro på utflyttningen. Trenden är ett underbetyg till politiken som inte skapat rätt förutsättningar för tillväxt. Nu måste det till krafttag för att återställa stadens attraktionskraft annars riskeras på sikt många jobb, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.
Det är för tidigt att prata om en coronaeffekt men det finns signaler som tyder på att storstadsbor också överger städerna för att digitaliseringen av arbetsplatsen har tagit ordentligt fart och att människor har fått en annan relation till naturen.
Kjell Hansen, docent i etnologi vid Sveriges lantbruksuniversitet berättar i Dagens Arena att historiskt sett så har människor flyttat dit arbeten finns. De som flyttar ut nu är de som har en flexibel arbetsmarknad och en majoritet av dessa är högutbildade barnfamiljer. Flyttlasset går främst till mindre städer där det går att pendla till större städer.
Orsakerna kan enligt Kjell Hansen vara en symbios. Bostadsmarknadens problem och ett ökat miljöintresse som öppnar upp för närhet till natur, möjligheter till att odla och en bra uppväxtmiljö för barnen. Pandemin har också gjort att många vant sig vid att leva på ett annat sätt. Vissa kan få upp ögonen för att de inte behöver ha nära till exempelvis krogar eller biografer, berättar Kjell Hansen.
För vissa samhällen och kommuner resulterar dessa nya flyttmönster i något positivt. I vackra Ottsjö som ligger i Åre kommun, har åretruntbofasta gått från 90 till 150. Det betyder inte bara ökade skatteintäkter, utan också att man snart kan öppna byns första förskola.