text  Lennart Frykskog
bild  Erik Sandberg

20 NOVEMBER 2019

Folkbildningen samspelar med Hammarby

Hammarby Fotboll gör gott i samhället, vid sidan av plan. Men språkundervisningen för nyanlända blev mer trögstartad än väntat. I samarbete med Folkuniversitetet har man nu fått fart på en lyckad verksamhet. 

Vi träffar två nyckelspelare vid klubbens högkvarter på Årsta IP, Abel Abraham och Andreas Jonsson. Två eldsjälar som gör klubbens värde större än matchresultaten. Mervärde är ett ord de nämner, gång på gång.

– Hammarby är i grunden en fotbollsförening, vi kan sparka boll, men med vårt varumärke kan och vill vi vara så mycket mer, säger Abel Abraham, som är klubbens första CSR-ansvarige sedan ett år tillbaka.

Abel är en driven social entreprenör, mer om det snart. Först verksamheten.

CSR (samhällsansvar) växer inom svensk fotboll och Hammarby är en av de drivande. Så många initiativ har tagits att klubben såg fördelarna med att samla allt under ett namn, kallat Samhällsmatchen, som består av projekt inom hälsa, integration, jämställdhet och sysselsättning, främst kopplat till barn och unga i Bajenland (södra Stockholm). 

– Vi vill vara en katalysator för en positiv samhällsutveckling, säger Andreas Jonsson, projektledare för Samhällsmatchen.

Abel Abraham och Andreas Jonsson är två eldsjälar som gör klubbens värde större än matchresultaten.

Han och Abel knöt via länsstyrelsen kontakten med Folkuniversitetet. Samarbetet kom igång i somras och fortsätter. 

– Vi hade svårt att nå ut till målgruppen och språkundervisningen gick inte så bra som vi ville. Det var i det läget som Folkuniversitetet kom in i bilden som en partner – och vi jackade i varandra.

Ett lyckat samspel för att tala i fotbollstermer. Det går inte att ta miste på att Abel och Andreas är imponerade av lärarna. Fantastiska, duktiga, engagerade är ord som far i luften. Att de har tagit med sig undervisning till Bajens hemmaarena, Tele 2 Arena, ger dessutom mervärde.

– De är så mycket mer än lärare, de är även psykologer och beteendevetare, säger Abel om lärarnas förmåga att ta människor.

Spontanfotbollen i hallarna i Bagarmossen och Skarpnäck varje fredag och lördag kväll är en succé. Alla unga är välkomna, bra skor är det enda som krävs. Många nyanlända deltar och några av dem har fått kontakt med andra grupper eller klubbar i södra Stockholm.

– Flera av dem har spelat i ungdomslag i länderna de kommer ifrån. Någon lär rentav ha spelat i ungdomslandslaget. Men man får också ha respekt för att det kan ta tid att komma in i och förstå verksamheten. Många kommer från länder där man inte har ett ideellt föreningsliv, säger Andreas.

De nyanlända erbjuds även att delta som volontärer vid hemmamatcherna. En möjlighet att odla kontakter och öva på språket.

citat

Vi vill vara en katalysator för en positiv samhällsutveckling.

– Folkuniversitetet står för språket och vi står för mervärden på fritiden, och vi kan förhoppningsvis även hjälpa dem att få kontakt med arbetsgivare, säger Andreas Jonsson.

Den målgrupp som Hammarby fått kontakt med via Folkuniversitetet har en brokig nationell bakgrund, med något högre medelålder än snittet.

– Det är stor variation, några av dem talar ju i det närmaste flytande svenska, tack vare språkutbildningen, säger Andreas Jonsson. 

– Jag kan förstå hur individerna upplever mötet med en ny värld. Jag lär mig så mycket nytt genom att följa dem, både de rättsliga och de emotionella processer de går igenom. Livet är en berg- och dalbana för många av dem.

Abel Abraham drar igång sociala projekt med driv som en offensiv mittfältare startar anfall. En hel del inspiration har han hämtat genom att studera hur idrottsrörelsen i USA verkar, berättar han. Nyligen fick Abel ett erkännande när han av Fryshuset utsågs till en av fyra mottagare av Anders Carlbergs minnespris (Hédi Fried, Greta Thunberg och Alexandra Pascalidou var övriga).

– Vi är väldigt stolta över Abel, säger Andreas.

– Utan Andreas hade inte allt det här blivit av, kvitterar Abel.

Mycket kommer att hända inom CSR/Samhällsansvar framöver, menar Abel Abraham, och integrationen är en del av det.

Abel Abraham är Hammarbys första CSR-ansvarige, och fick även nyligen ta emot Anders Carlbergs minnespris av Fryshuset.

– Vår ungdomsidrott är den överlägset största CSR-verksamhet vi har och det är något våra supportar kan känna stolthet över och det ligger helt naturligt i vad vi är för klubb.

Petra Cyrillus, verksamhetsledare på Folkuniversitetet, säger att samarbetet har nått cirka 200 deltagare på åtta kurser, som körts under två tioveckorsperioder.

–Vi har ett ansvar för de deltagare som hittat till våra ordinarie kurser i vardagssvenska och svenska från dag ett. Hammarbys projekt var väldigt ambitiöst och vi såg direkt att det fanns en synergi i att samarbeta. 

– Tillsammans kan vi erbjuda gedigna och långa fortsättningskurser i svenska med samma lärare som de känner igen, samma studiematerial och i samma miljö. 

Deltagarna får kontakt med Hammarby som idrottsklubb och därmed en ingång till föreningslivet. Det finns vinster för alla, menar Petra Cyrillus.

– Inte trodde man för några år sedan att vi och Hammarby fotboll tillsammans skulle göra omfattande tidiga insatser för asylsökande i Stockholm. Samtidigt ser jag väldigt positivt på att vi är lite utanför vår ”comfort zone”. 

fakta

Folkuniversitetets asylverksamhet

2015 kom regeringens förordning om statsbidrag till särskilda folkbildningsinsatser för asylsökande och nyanlända. Folkuniversitetet har under flera år erbjudit kostnadsfri undervisning och år 2018 medverkade cirka 3000 deltagare i undervisningsformen Vardagssvenska.

Liknande läsning

Kompisar kan hjälpa kvinnor in i arbetslivet

Daria Lebid har en gedigen akademisk utbildning. Ändå har hon svårt att få fäste på arbetsmarknaden. Nu hoppas hon att en kurs som ges i samarbete mellan Nya Kompisbyrån och Folkuniversitetet ska ge henne de pusselbitar som hon saknar.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.