text  Lennart Fryskog
bild  Thomas Johansson/TT

05 MAJ 2020

Forskaren som aktivist

Agnes Wold, Bo Rothstein, Ulf Bjereld och Mia Liinason. Fyra forskare som har stått på scen i Göteborg under rubriken Forskaren som aktivist. Ett tungt ämne i lättsamt talkshowformat.

 

Det handlar om ett samarbete som Folkuniversitetet Göteborg i höstas drog igång med Göteborgs universitetet och Jonsereds herrgård. Initiativtagaren Andreas Åhs, kommunikatör på Folkuniversitetet, berättar att man ville ta upp ett ämne som har varit hett i media och problematisera det.

– Kritiker uppfattar att många forskare, bland andra genusvetare och rasismforskare, är aktivister med en agenda utanför idén om forskningens objektivitet. Frågorna bubblar, och vi har velat ta upp dem till diskussion.

citat

Är det ett problem att en forskare är en djurrättsaktivist till exempel?

– Alla människor har egna intressen och frågor man brinner för. Är det ett problem att en forskare är en djurrättsaktivist till exempel?

Några seminarier har ägt rum inom universitetets väggar, på hög akademisk nivå. Andra har förts ut till allmänheten genom ett format som man kallar Forskaren som aktivist. Därmed har man hittat ett ny form för forskningskommunikation.

– Vi har gjort det som en talk show, med en forskare som blir intervjuad på scen om sin egen eller andras aktivism på ett rappt och lättsamt sätt, utan att det för den skull blir lättviktigt.

Gensvaret från forskarna har varit gott och publiken har varit med på noterna. Andreas Åhs berättar om bra och spänstiga samtal. Tyvärr fick serien avbrytas till följd av coronaepidemin i våras, när ett samtal i maj återstod.  Som av en händelse, fick Sverige sitt första coronfall samma dag Agnes Wold var på scen.

– Vi siktar på att ta upp formatet igen i höst och målet är att köra tre samtal per termin. 

 

fakta

Forskarföreläsningar på Folkuniversitetet

Varje år bjuder vi därför 50 000 besökare i 70 kommuner på mer än 600 populärvetenskapliga föreläsningar och seminarier.

Se alla forskarföreläsningar anordnade av Folkuniversitetet.

Liknande läsning

En dans för forskningen

Balettakademien erbjuder Dans för Parkinson till glädje för många deltagare. Ett nytt forskningsprojekt följer dem nu med stort intresse.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm