text  Lennart Frykskog
bild  Gunnar Forsman

16 NOVEMBER 2020

Från fotbollstalang till fastighetsförvaltare

Under två dagar i veckan utbildade sig Michel Challma till diplomerad fastighetsförvaltare. Vid sidan av det gjorde han praktik på Familjebostäder – där han idag har en fast anställning. 

Ja, vi tar det en gång till. Studierna ledde till arbete, men inte av sig självt. Michel Challma, 21 år, tog vara på möjligheten på bästa sätt. Gymnasiet var inte så motiverande, medger han, men när han efter examen blev tipsad om utbildningen i Folkuniversitetets regi vaknade något.

– Jag fick upp intresset mer och mer ju längre kursen gick. Jag var aktiv på lektionerna för att kunna ta åt mig så mycket som möjligt. Det var en väldigt bra erfarenhet att vara med om.

– När jag valde kursen visste jag att det var något som ledde till arbete, och det betydde att jag skiftade fokus och tog det hela väldigt seriöst.

Michel arbetade extra på Ica Maxi direkt efter gymnasiet, innan han bestämde sig för en riktning. När väl kursen hade pågått ett tag bestämde han sig för att förena teori och praktik. Han sökte en praktikplats på Familjebostäder, och fick vara en månad på controllerenheten i Hammarby.

– Utbildningen är färsk och minnet är färskt. Man blir oattraktiv ju längre man väntar på att början använda sina kunskaper. Så jag sökte självmant, det var inget som ingick i skolan.

Praktiken gav mersmak och extra motivation. När utbildningen var över ringde Michel till Familjebostäder och bad om en ny praktik. Han ville få chansen att visa upp sig, vilket han också fick. Men istället för praktik erbjöd Familjebostäder visstidsanställning som i höst har gått över till fast tjänst.

– Jag kom in som projektstödjare, men coronan satte stopp. I stället fick jag en roll som biträdande fastighetsförvaltare. 

Michel ansvarar för mindre projekt, hjälper till att planera underhåll, sköter besiktningar och försäkringsskador, hanterar klagomål från hyresgäster. Han arbetar vid förvaltningen i Farsta strand. 

– Arbetet sker både på kontoret och ute på fältet. Man är ute och rör sig mycket, det uppskattar jag. 

citat

Man ska inte lägga för mycket fokus på att tänka framtiden, man ska jobba för nuet. 

Michel var en supertalang i fotboll, en anfallare som tog plats i Syrianskas a-lag, och som hade fått chansen att träna med Benficas juniorlag. Men skadorna satte stopp för karriären. Nu har han ägnat sin målmedvetenhet åt utbildning och arbete. Målsinnet tycks vara kvar.

– Jag har jobbat och kämpat för att vara där jag är nu och under studierna ville jag nå högsta betyg. Det är min inneboende målmedveten som gör att jag vill prestera bra. Man ska inte lägga för mycket fokus på att tänka på framtiden, man ska jobba för nuet.

Det fanns en större bredd i kursens innehåll än vad Michel hade förväntat sig. Teknik, ekonomi och juridik. Kunskaper som en förvaltare har nytta av i alla de varierade sysslor som arbetet bjuder på.

– Jag blev överraskad att det fanns så mycket att lära, inte bara inom förvaltning. Kursen öppnade för så mycket mer, man kunde ju också bli husvärd eller driftstekniker.

Utbildningen pågick på Kungstensgatan i Stockholm under två terminer i fjol. Michel uppskattar lärarna som höll i kursen där.

– De var väldigt bra, de kunde sina grejer, det skapar ett lugn inom en själv när man märker att de har full koll. De var rakt på sak och gav bra feedback!

 

Vill du få tips på fler intressanta artiklar?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Liknande läsning

Praktik ger rätta kunskaperna

Utbildningen till läke- och livsmedelstekniker ska möta behoven på arbetsmarknaden. Lisa Miltorp och Safa Dhaouadi gör just nu praktik på två företag i Malmö – och de stortrivs.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.