Gunnar Forsman
  Gunnar Forsman

 

10 SEPTEMBER 2020

Från krigets Syrien till socionomprogrammet

Bassam Malki är 28 år. Innan kriget drev honom på flykt studerande han statsvetenskap vid universitetet i Damaskus. Men kriget gjorde att han blev tvungen att avsluta studierna i förtid och de eskalerande oroligheterna fick honom att 2016 fly till Sverige.

Bassam hade en tydlig plan eftersom han alltid har sett sina studier som viktiga. Direkt efter att han fått uppehållstillstånd 2017 började han att studera. För att få ett bra jobb och ett bra liv i sitt nya hemland ville Bassam hitta en utbildning som låg nära hans tidigare studier, statsvetenskap. Men för att kunna fortsätta studierna behövde han först lära sig svenska. Valet av studieplats föll på Folkuniversitetets Komvux i Södertälje.

På Komvux började Bassam med intensivkurser i svenska och läste även andra ämnen som matte och samhällskunskap. Totalt blev det sju månader hos Folkuniversitetet och han har ser tillbaka på sin studietid med positiva känslor.

citat

De stöttade oss och stärkte vårt självförtroende.

– Lärarna var nära oss, de stöttade oss och stärkte vårt självförtroende genom att uppmuntra oss till att våga prata svenska, berättar Bassam. De var framförallt sättet lärarna undervisade på som passade Bassam. Det fanns även ett grund­läggande stöd från såväl lärare som skolans studievägledare. Det var under tiden på Komvux som Bassam kom på vilket program han ville läsa. Valet föll på Södertörns socionomprogram.

Efter att ha sökt och blivit antagen är Bassam nu inne på sin tredje termin. Det har dock inte varit helt lätt.

–Det är en stor skillnad mellan studier i Damaskus och Södertörn, säger Bassam och skrattar. I Damaskus ska man kunna saker ur studielitteraturen utantill. I Sverige känns studierna mer inriktade på att man ska kunna saker översiktligt. Det är nödvändigtvis inte svårare men ovant.

Även coronaviruset har försvårat studierna eftersom mycket har handlat om tekniken runtomkring studierna men Bassam är positiv, han ska bli socionom.  

Liknande läsning

Digital bokcirkel gav nya kontakter

Jenny Erikssons bokcirkel ledde till såväl intressanta samtal som ett socialt sammanhang. Hon startade cirkeln i förra året, tillsammans med Frida Stål på Folkuniversitetet.

Möt Melody Farshin

Melody Farshin vill få oss att skratta och tänka på samma gång. Inte minst om fördomar. Du minns ett skämt bättre än ett argument, säger Melody, just nu aktuell som författare och ståupp-komiker.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.