Intresset för heminredning har nog aldrig varit större. Enligt siffror från Naturskyddsföreningen ökade svenskarnas konsumtion av möbler och hushållsartiklar med hela 47 procent mellan åren 2009 och 2019, vilket gör kategorin till den snabbast växande av alla konsumtionstyper. I rapporten Andra hand i första hand (Naturskyddsföreningen, 2021) konstateras att branschen fortfarande domineras av affärsmodeller som bygger på linjär, snarare än cirkulär, ekonomi. Klimatavtrycket för nyproduktion är flerfalt större än för renovering av befintliga möbler – att fräscha upp en matgrupp genom att klä om stolsdynorna och måla eller olja trädelarna minskar exempelvis klimatpåverkan med 70 procent jämfört med att köpa nytt.
– För att kunna vårda saker krävs kunskaper. Samtidigt är det viktigt att våga prova, annars är risken att möbler slängs i onödan. Att rädda en ranglig stol behöver inte vara så komplicerat, säger Giesela Rohr, kursledare i möbeltapetsering.
Giesela Rohr kom in på möbeltapetsering av en slump. Hon pluggade till byggnadsantikvarie på Gotland och under en kurs i möbel- och interiörhistoria insåg hon att det fanns folk som kunde leva på sitt hantverk.
– Jag bestämde mig för att satsa på det istället för på ett yrke som hade inneburit mycket mer kontorsarbete. Det känns fortfarande helt rätt, säger Giesela Rohr, som har en egen verkstad på Södermalm.
Giesela Rohr håller linjekurser och bland hennes deltagare finns några elever som återkommer år efter år. Eftersom det är deltagarnas kunskapsnivå och valt projekt som styr innehållet dyker det alltid upp nya spännande utmaningar att lösa.
Kanske förändras synen på möbler på så sätt att man vårdar saker bättre eftersom man vet hur mycket arbete som ligger bakom.
– Det är ett oändligt hantverk, ingen fåtölj är ju den andra lik, det finns alltid mer att lära! Att vara kursledare är mitt ”unna-mig-jobb”, det är så roligt och jag lär mig extremt mycket av alla frågor som ställs eftersom de tvingar mig att tänka efter. Att jobba som möbeltapetserare är att jobba som professionell problemlösare, det finns inte bara ett rätt sätt, alla möbler är unika och ibland krävs unika tillvägagångssätt, säger Giesela Rohr.
Alla kursdeltagare får en introduktion till material och verktyg och som nybörjare får man börja med att göra en grundstoppning. Giesela Rohr förklarar att tekniken bakom en traditionellt stoppad sits är grunden för all möbeltapetsering – en stol, en fåtölj eller en soffa görs ofta på samma sätt, det är bara dimensionerna som skiftar.
Utöver kunskaper i möbeltapetsering hoppas Giesela att hennes kurser ska leda till att människor uppvärderar sakers faktiska värde.
– Kanske förändras synen på möbler på så sätt att man vårdar saker bättre eftersom man vet hur mycket arbete som ligger bakom. Deltagarna på mina kurser känner till den långsamma processen att renovera något från grunden och de uppskattar all den kunskap och alla de moment som krävs för att få till ett riktigt bra resultat. En möbel är så mycket mer än bara tyget, säger Giesela Rohr och tillägger:
– Ett cirkulärt tankesätt är helt nödvändigt för att komma till bukt med slit- och slängkulturen. Vi har inte oändligt med resurser och vi har alla ett ansvar att förstå vikten av att ta hand det som redan finns.