Det viktigaste var att vi skulle skriva om våra egna upplevelser, det som har hänt oss på riktigt.
– Det viktigaste var att vi skulle skriva om våra egna upplevelser, det som har hänt oss på riktigt. Vårt manus handlar om mobbning, diskriminering och rasism, berättar deltagaren Nour Hatim.
– Vi börjar med verkliga berättelser om hur det är idag, men kommer också in på hur vi skulle vilja att det såg ut och avslutar med det. Vi vill visa en lösning på problemen. Det är viktigt tycker vi på Södra Folkhögskolan att ungas röster lyfts, att de får vara en del av samhället. Hela vår profil baseras på att vi ska vara aktiva medborgare, att vi kan påverka och få vår röst hörd fyller Midia i.
Tack vare samarbetet med Spektra kom de i kontakt med deltagare från Sundgårdens Folkhögskolas teaterprogram. De ville samarbeta och hjälper till med regi och håller workshops i improvisationsteater. Alla deltagare är involverade och har skrivit manus. Samtliga deltar också i föreställningen, antingen som skådespelare eller bakom scenen med till exempel smink och scenografi.
Till teaterföreställningen har Midia bland annat bjudit in politiker från kommunalrådet.
– Jag tycker det är viktigt för vi ska visa någonting som politikerna inte ser. De ser inte mobbningen som finns i skolan, vi ska visa våra känslor när vi drabbas av det, säger Nour.
Midia instämmer i att de vill visa en verklighet som politikerna inte själva fått se eller uppleva.
– Jag ser unga varje dag som har gett upp. De tror inte att de kan påverka, de har inte tilliten eller tron. Samtidigt saknar de redskapen för att kunna möta samhällsfrågorna. Södra Folkhögskolan vill vända på det, ge dem redskapen, lära dem hur de kan påverka, hur de får sin röst hörd och visa hur de kan komma in i samhället och vara en del av det. När man slutar här ska man ha kommit in eller veta hur man kommer in i samhället, avslutar Midia.