läs också:
Södra Folkhögskolans teaterföreställning om demokrati

Gör teater av självupplevd mobbning och diskriminering

Bild: Christian Andersson
20 maj, 2022
Den 19 maj går ridån upp för Södra Folkhögskolans teaterföreställning om demokrati.
Bild: Christian Andersson
20 maj, 2022
Södra Folkhögskolan arbetar varje år med ett tema och i år fick deltagarna välja vad det skulle vara. De valde demokrati som även innefattar rättigheter och mångfald. De bestämde sig för att visa det genom att spela teater. Då ingen av deltagarna tidigare skrivit manus eller skådespelat bjöd biträdande rektor Midia Osman Taha in kulturstudion Spektra på Dunkers kulturhus som hjälpte dem att komma i gång. Tanken från början var att de tillsammans skulle rösta fram det bästa manuset, men när Midia hörde allas berättelser kände hon att alla borde få chansen att berätta, så istället fick alla manus bli scener i ett gemensamt manus.

Det viktigaste var att vi skulle skriva om våra egna upplevelser, det som har hänt oss på riktigt.

– Det viktigaste var att vi skulle skriva om våra egna upplevelser, det som har hänt oss på riktigt. Vårt manus handlar om mobbning, diskriminering och rasism, berättar deltagaren Nour Hatim.

– Vi börjar med verkliga berättelser om hur det är idag, men kommer också in på hur vi skulle vilja att det såg ut och avslutar med det. Vi vill visa en lösning på problemen. Det är viktigt tycker vi på Södra Folkhögskolan att ungas röster lyfts, att de får vara en del av samhället. Hela vår profil baseras på att vi ska vara aktiva medborgare, att vi kan påverka och få vår röst hörd fyller Midia i.

Tack vare samarbetet med Spektra kom de i kontakt med deltagare från Sundgårdens Folkhögskolas teaterprogram. De ville samarbeta och hjälper till med regi och håller workshops i improvisationsteater. Alla deltagare är involverade och har skrivit manus. Samtliga deltar också i föreställningen, antingen som skådespelare eller bakom scenen med till exempel smink och scenografi.

Midia Osman Taha, biträdande rektor
Midia Osman Taha, biträdande rektor.

Till teaterföreställningen har Midia bland annat bjudit in politiker från kommunalrådet.

– Jag tycker det är viktigt för vi ska visa någonting som politikerna inte ser. De ser inte mobbningen som finns i skolan, vi ska visa våra känslor när vi drabbas av det, säger Nour.

Midia instämmer i att de vill visa en verklighet som politikerna inte själva fått se eller uppleva.

– Jag ser unga varje dag som har gett upp. De tror inte att de kan påverka, de har inte tilliten eller tron. Samtidigt saknar de redskapen för att kunna möta samhällsfrågorna. Södra Folkhögskolan vill vända på det, ge dem redskapen, lära dem hur de kan påverka, hur de får sin röst hörd och visa hur de kan komma in i samhället och vara en del av det. När man slutar här ska man ha kommit in eller veta hur man kommer in i samhället, avslutar Midia.

liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.