text  Klara Johansson

05 MAJ 2020

Gotlands tonsättarskola firar 25 år

I år är det 25 år sedan Gotlands tonsättarskola öppnade dörrarna till det som idag är en unik utbildning inom komposition och den enda i sitt slag i Sverige.

 

Mattias Svensson Sandell är utbildningsledare Gotlands tonsättarskola. 

– Tiden har flugit iväg. Det är så roligt och inspirerande att få utvecklas tillsammans med de studerande. Varje resa är ständigt ny, varje röst unik. Fantastiska och innehållsrika år, säger han.

Den planerade jubileumskonserten tillsammans med Uppsala kammarsolister fick tyvärr ställas in på grund av coronaepidemin, men kan eventuellt genomföras senare.

Skolan driver två utbildningar: Grundutbildning i komposition och Komposition – fri konst. Mer än 80% av de som utbildar sig till tonsättare i Sverige har börjat sin resa på Gotlands tonsättarskola. Dirigenten Jan Risberg har beskrivit skolan som det viktigaste som hänt svenskt musikliv sedan den legendariska Måndagsgruppen på 40-talet.  

fakta

Gotlands tonsättarskola

Läs mer om Gotlands tonsättarskola

Liknande läsning

Mats Jonsson

Mats Jonsson skildrar sitt liv i serieform, i sju böcker hittills. Av bara farten skildrar han också samtidens heta frågor – som staden kontra landsbygden. Även tidlösa frågor väcks, om ursprung och rotlöshet. Det självupplevda blir det allmängiltiga.

Kulturministern mötte teaterelever

Utbildningskedjan, breddad rekrytering och teaterns utmaningar och framtid. Det var bara några av samtalsämnena när kulturminister Amanda Lind mötte personal och elever på Skara Skolscen.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.