text  Lennart Frykskog
bild  Lisa Öberg 

10 MAJ 2021

Här får den unga konsten ta plats

Bred samverkan för att ge unga konsttalanger chans att utvecklas och visa upp sig. Det är modellen för Östergötland. Linn Sernefalk är en av de unga som utvecklar nätverket och sitt eget skapande på samma gång.

Det rådde stor brist på möjligheter för unga att utveckla sina talanger och intressen, berättar Lena Wiklund, som är konstkonsulent på Östergötlands museum. Hon tog i fjol initiativ till att bilda Ung Konst Öst, ett nätverk som i bred samverkan omfattar nio organisationer, bland dessa Folkuniversitetet.

citat

Jag vill ju […] snappa upp talangerna innan de försvinner från regionen.

 

– Jag vill ju, liksom många andra som värnar konsten, snappa upp talangerna innan de försvinner från regionen och visa att vi har något att erbjuda dem, att de ser att Östergötland är en attraktiv plats att vara på.

Nyligen ordnades en popup-utställning i Norr­köping, i samband med en konstrunda där etablerade konstnärer deltog. Via Zoom hålls vid fem tillfällen teckningskurser med konstnären Anx Kupiainen. Fem juryuttagna unga får under maj i uppdrag av måla fem elskåp i Mjölby. För att nämna några aktuella event.

Ett nav i verksamheten utgörs av ett ungdomsråd som bidrar med idéer och råd och som driver en instagramsida där unga kan visa upp sin konst. 

 

Linn Sernefalk hade nyligen sin första soloutställning i Linköping, och vill söka sig vidare till konstskolor i Europa.

En av talangerna i rådet är Linn Sernefalk, 20 år, som nyligen hade sin först separata soloutställning i Linköping. Ung Konst Öst är varit en chans för henne att engagera sig för konsten, uppleva gemenskap med andra likasinnade och samtidigt vara en plattform för hennes egna ambitioner.

– Det är en chans att utveckla mig och förbereda mig för konstvärlden i stort inför de dag då jag kliver ut, säger hon.

Linn Sernefalk gick sista terminen på estetiska programmet på Björka fria gymnasium (numera Sankt Lars gymnasium) under fjolåret. Nu avslutar hon första året Liljeholmens Konst & Designskola i Rimforsa. Ännu ett år på Liljeholmen väntar från och med i höst.

– Jag kommer att söka vidare till konsthögskolor, även i andra europeiska länder, Tyskland, kanske Frankrike, Nederländerna och England. Jag ser en framtid inom kulturen.

 

citat

Det är en chans att utveckla mig och förbereda mig för konstvärlden.

Linns Sernefalks utställning i Linköping bestod enbart av oljemålningar. Just nu är hon inspirerad av vad hon kan göra med kontraster, färg och skuggor, och hon utforskar möjligheterna, berättar hon.

– Det handlar om hur skuggor kan spela in i en tavla och hur motsatsfärger som gult/lila, rött/grönt och orange/blått kan samspela med varandra. Inför den här utställningen har jag utmanat mig själv genom att använda nya färger och testa nya och andra vinklar än de jag brukar använda.

 

Inför utställningen har Linn Sernefalk utmanat sig att prova nya vinklar. Hon har också utforskat kontraster och skuggor.

För ett år sedan, våren 2020, visade Linn Sernefalk och några av hennes gymnasiekompisar upp sina verk på temat Hopp, som ordnades i Sankt Lars kyrka i Linköping. Hon har fortsatt att utveckla sin egen stil sedan dess. Stämningen i hennes tavlor utgår från hennes egna känslor, berättar hon.

– Jag målar människor med neutrala ansiktsuttryck och lägger fokus på att sätta uttrycket i ögonen och på små detaljer. Som yngre ansträngde jag mig för att få folk att se så verklighetstrogna ut som möjligt. Nu ”kladdar” jag lite mer. Fortfarande är dock människorna verklighetsnära, men jag släpper lite på det för att ägna mer tid åt bakgrunderna.

Det är inte bara olja som Linn ägnar sig åt. Såväl utbildningen på Liljeholmen som hennes eget skapande har ett brett spektrum. Hon är intresserad av klädkonst, design och skulptur berättar hon.

– Filmkonst känns också lockande att prova på, även om jag inte har gjort så mycket än. Jag tror ändå att det kan vara något att gå vidare med.

 

Lena Wiklund är konstkonsulent på Östergötlands museum och tog initiativet till att bilda Ung Konst Öst.

Mobiliseringen inför den egna utställningen gjorde att Linn valde bort ett popup-event i Norrköping, som ägde rum i samband med Konstrundan strax före påsk. Lena Wiklund säger att det inte är självklart att unga välkomnas som här. Det säger väl något om den uppslutning kring det gemensamma som Unga Konst Öst står för.

– Etablerade konstnärer vill ofta inte visa sig med unga, men i det här fallet har de själva bjudit in dem.

Få unga med konstambitioner lär väl ha missat de plattformar och utvecklingsmöjligheter som erbjuds. Eller? Lena Wiklund och nätverket har ansträngt sig för att nå ut. Målgruppen är främst unga i åldern 13 till 25 år.

– Det är ett pusslande att nå dem. De yngsta får man nå via skola, föräldrar och fritidsgårdar. Andra når vi via folkhögskolor. En del känner vi inte alls till innan de försvinner från länet. Det är ju så olika när man börjar utvecklas inom konstområdet. En del håller på intensivt redan i 12-årsåldern, andra kommer igång senare.

citat

Problemlösning kan vara vansinnigt mycket i det långa perspektivet.

Lena Wiklund hoppas att en av trenderna som blivit synlig under pandemin, att unga konstnärer inte självklart dras till storstäderna främst, utan kan bosätta sig i andra delar, kan förstärkas av initiativen inom Ung Konst Öst.

Ida Olai är verksamhetsutvecklare vid Folkuniversitetet i Motala är stolt över att organisationen är en del av projektet.

– Vi har ju olika mål från riksdagen, och ett av dem är att studieförbunden ska tillgängliggöra kultur, och det här faller väl inom ramen för det. Dessutom visar det på samhällsengagemang. I konsten handlar det om ren kreativitet, vilket ju ofta är problemlösning, som i sin tur kan bidra till att man får nya sätt att se på samhällsutveckling. Problemlösning kan vara vansinnigt mycket i det långa perspektivet. Och vi ska ju bidra till kunskap och utveckling för människor. 

Liknande läsning

Musikboom väntas i Balsta

Balsta musikslott ljuder i normala fall av toner från 100 band som är verksamma i 70 lokaler. Efter pandemin väntar sig nu studieförbunden inte bara en återgång utan även ett uppsving.

Musiken flödar på Gotland

På Gotland i norra Visby har åtta nya moderna replokaler växt fram och snart även en ”gör det själv”-studio. Bo Ahlbertz, professionell musiker och musikadministratör på Folkuniversitetet i Visby, är ansvarig för studiecirklarna inom musik. – Vi har en härlig...

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.