Med rötter i Azerbajdzjan och ett hjärta som brinner för odling har Tahira blivit en central del i studiecirkelns framgång.
– Att odla är mer än att bara se saker växa. I gruppen delar vi erfarenheter, kulturer och förståelse för naturens ekologiska system. Vi lär oss att bruka jorden, inte förbruka den, berättar Tahira.
Hon värnar den gemenskap som bildats, en vänskap där tio dedikerade deltagare, fem med svensk bakgrund och fem med rötter utanför Norden träffas. Träffarna sker veckovis, ibland på kolonilotten där Tahira och några till odlar men även hemma hos någon av deltagarna. Alla har olika odlingsintressen vilket gör att de tillsammans lär sig utforska allt från fröinsamlingar och sticklingar till hur man förbättrar jorden.
– Vi har en Messenger-grupp där vi delar med oss av det gruppen gör. På så sätt kan man ta del av det som händer även om man skulle missa en träff, säger Tahira.
Men under Tahiras ledarskap har gruppen inte bara fokuserat på odling, utan också på att försköna sin omgivning. Deras senaste insats var att förvandla den tidigare trista entrén vid koloniområdet Änggården. Entrén var igenvuxen med ogräs och den kändes inte speciellt välkomnande, något gruppen ändrade på genom en gemensam insats.
Det finns så mycket kunskap och passion för odling här.
Tahira berättar att det här är hennes andra år med en kolonilott i Kumla.
– Det finns så mycket kunskap och passion för odling här, och jag är glad över att få vara en del av gemenskapen.
Det stora odlingsintresset ger även uppslag för deltagarna att dela med av sig av sina olika matkulturer. Och med den starka gemenskap som byggts upp så finns det hopp om en fortsättning även efter studiecirkeln.
Bilden ovan: Tahira Asker, till vänster i bild, har tillsammans med sina odlingsvänner piffat entrén till Koloniområdet Ängsgården.