text Gunnar Forsman
bild  Istock

10 MAJ 2021

Intresset för USA större än för EU

Intresset kring USA:s politik kulminerade vid amerikanska valet 2020. SVT har aldrig nått en så stor publik.  Varför bryr vi oss inte lika mycket om EU:s politik?

Det är inte bara SVT som vittnar om det stora intresset för USA. Aftonbladet hade under valvakan drygt fem miljoner videostarter av sitt innehåll; en intensiv trafik. Men varför bryr vi oss så mycket om USA:s politik? Svaret kanske ligger i rädslan för att vi missa något som andra tar del av, ”FOMO” (Fear of Missing Out), och om hur den politiska inriktningen i USA påverkar våra liv. För amerikansk politik har ju betydelse, ur såväl demokratiska som ekonomiska aspekter.

Mediebolagen försöker trots allt ge en rättvis bevakning och presidentvalet i USA 2020 fick 25 procent mindre bevakning än EU-valet 2019. Skillnaden är att politiken i EU inte engagerar på samma sätt och det vet svenska politiker. Johan Hellström, universitetslektor vid Statsvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet säger att ”mindre än 1 procent av alla uttalanden som görs av politiker i Sverige handlar om EU och Europasamarbetet.” Han tror att de politiska partierna tänker taktiskt när de prioriterar ner EU-frågorna. En studie från Lunds universitet inför valet 2018 visade att EU-frågorna prioriterades bort trots att nära hälften av riksdagens och kommunfullmäktiges ärenden handlar om frågor som beslutas i Bryssel och Strasbourg.

Johan Hellström, statsvetare vid Umeå universitet

Men varför engagerar inte EU:s politik i Sverige, en politik som vi kan påverka? Vi ser en liknande utveckling i EU som i USA med pandemi, stundande klimatkris och växande populism. En av fyra européer röstar idag populistiskt men medvinden kanske har mojnat? När Donald Trump förlorade presidentposten så tappade också politiskt allierade i EU lite av sitt stöd. USA:s utrikespolitik har haft en negativ inverkan på EU:s exportindustri och attraktionskraften med europa­samarbetet har försvagats de senaste åren.

Open Democracy är en oberoende mediaorganisation som 2020 avslöjade att amerikanska lobbygrupper och organisationer spenderat mer pengar i Europa än någon annanstans utanför USA. Inom dessa organisationer finns grupperingar vars agenda är att bland annat influera europeiska domstolar i mål som rör samkönade giftermål, HBTQ- och abortfrågor. Det visar att vi behöver flytta politiskt fokus och bli mer uppmärksamma över utvecklingen inom EU. 

Så vad kan vi göra för att lyfta intresset för EU:s politik? Vi kan börja med att prata om den, vid fikat, på jobbet. Vi kan uppmärksamma Europadagen 9 maj, då vi firar freden och sammanhållningen i Europa. Vi kan informera politikerna i riksdagen om att EU-politiken bör få ta större plats på den politiska dagordningen och samtidigt hoppas att svenska medier ger oss mer av vad vi behöver inom nyhetsrapporteringen, än vad vi vill ha.

fakta

Tips!

Vill du veta mer om vad som händer inom EU? Besök nyhets­sajten Europa­portalen som bevakar svensk EU-­politik och utvecklingen i EU på europaportalen.se.

För att ta del av samtida europeisk idédebatt, läs mer om Folkuniversitetets satsning Vår tids tänkare här.

Liknande läsning

Varifrån jobbar du helst?

Pandemin har förändrat mångas arbetsvardag. Att jobba hemifrån har blivit en etablerad lösning för många yrkesgrupper. Men varför inte gå ett steg längre?

Det våras för fågelskådare

Gigi Sahlstrand guidar deltagare i fåglarnas värld. Till våren brukar intresset för kurser i fågelskådning öka. I år längtar människor ut mer än någonsin, även mitt i vintern.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.