text  Elin Lindström

16 NOVEMBER 2020

Isabel provar på livet i södra Frankrike

Efter gymnasiet ville Isabel Dahlgren prova något nytt och flytta från hemstaden Stockholm. Valet föll på språkstudier i Aix-en-Provence där hon kunde fördjupa sitt stora intresse för fransk kultur.

Isabel läser kursen Franska 1 i Frankrike vid Stockholms universitet. Genom ett samarbete mellan universitetet och Folkuniversitetet har hon fått möjlighet att läsa kursen på Internationella Skolorna Aix-en-Provence.

Det positiva med att studera i Frankrike är att man får träna på språket hela tiden.

– Man kan applicera sina språkkunskaper direkt. Det känns verkligen som att man får avkastning för arbetet, vilket såklart gör att man blir väldigt motiverad till att lära sig mer, berättar Isabel.

Nackdelen är att det ibland skulle ha varit skönt om en svensk lärare kunde förtydliga vissa saker.

citat

Man kan applicera sina språkkunskaper direkt.

Samtidigt har en av de roligaste sakerna varit att lära sig om vad som skiljer sig kulturellt mellan Sverige och Frankrike.

– Det är värdefullt för kurserna man läser men också att det blir berikande för ens personliga utveckling, säger Isabel.

Kulturskillnaderna kan samtidigt vara en utmaning; man måste vara anpassningsbar och flexibel eftersom det är en helt annan livsstil i Frankrike.

En annan sak som krävt anpassning är covid-19 pandemin. Bland annat används ansiktsmasker överallt, även i klassrummen. Ansiktsmaskerna kan försvåra hörförståelsen och även kommunikationen då man inte kan visa ansiktsuttryck.

Men trots en pågående pandemi med restriktioner är Isabel positiv och berättar att ju längre hon är i Frankrike desto mer tycker hon om landet. Hon tycker också att Aix-en-Provence är en otroligt trevlig stad, särskilt för studenter.

– Det är verkligen en studentstad som lämpar sig bra för den här typen av kurser, säger hon.

 

Vill du få tips på fler intressanta artiklar?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Liknande läsning

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.