text  Andreas Åhs
bild  Ellen Hansson

10 MAJ 2018

 

”Jag brinner för att rappa om hur det är”

Hiphop-artisten Mushtaq Khorsand är aktuell med debutalbumet Qiamat E Rapp där han rappar om att vara asylsökande från Afghanistan. Nyligen fick han Folkuniversitetets stipendium.

Mushtaq Khorsand är 18 år och har bott i Sverige sedan 2015 då han kom hit som flykting från Afghanistan i hopp om att hitta en fristad från krig och förtryck. På flyktingförläggningen började han rappa på dari och skapa musik som enade människor på flykt.

– Musiken hjälpte mig att överleva. När jag mådde dåligt skrev jag låtar som jag spelade för folk i samma situation. De kunde dela känslan och känna att de inte var ensamma, säger Mushtaq Khorsand.

Hans texter handlar om situationen i Afghanistan och om hur det är att vara afghansk flykting i Europa och Sverige.

– Politiken i Afghanistan är dålig. Jag bryr mig om samhället – men inte bara i Afghanistan och Sverige utan i hela världen. Jag brinner för att rappa om hur det är och vilka lösningar som finns, säger Mushtaq Khorsand.

citat

Oavsett om jag får stanna i Sverige kommer jag att fortsätta med hiphopen

Nyligen tilldelades han Folkuniversitetets stipendium för fri kunskapsbildning för sin musik. I mars 2018 släpptes debutplattan Qiamat E Rapp (”Rappens domedag”) på skivbolaget Louvaio Productions. Skivan är unik eftersom det är den första i världshistorien med hiphop skriven och framförd på dari av en och samma artist.

Under våren väntar spelningar med Elaha Sooror, en känd kvinnlig artist som också tvingats fly från Afghanistan. Vad som sker därefter är oklart. Mushtaq Khorsand har fått avslag på sin asylansökan och väntar på besked om sin överklagan.

– Oavsett om jag får stanna i Sverige kommer jag att fortsätta med hiphopen. Jag har massor av mål och har bara börjat, säger Mushtaq Khorsand.

Mushtaq Khorsands album och tillhörande musikvideos har tillkommit genom studiecirklar hos Folkuniversitetet. 

Liknande läsning

Mats Jonsson

Mats Jonsson skildrar sitt liv i serieform, i sju böcker hittills. Av bara farten skildrar han också samtidens heta frågor – som staden kontra landsbygden. Även tidlösa frågor väcks, om ursprung och rotlöshet. Det självupplevda blir det allmängiltiga.

Kulturministern mötte teaterelever

Utbildningskedjan, breddad rekrytering och teaterns utmaningar och framtid. Det var bara några av samtalsämnena när kulturminister Amanda Lind mötte personal och elever på Skara Skolscen.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.