text  Nadia Bhere
bild  Nadia Bhere

 

10 NOVEMBER 2018

Korta vägen för utländska läkare

Varför tar det i genomsnitt tio år för en utländsk läkare att komma ut i yrkeslivet och vad kan göras för att snabba på processen?

Det har Birgitta Castor och hennes pensionerade läkarvänner i Skåne SÄL (Sveriges äldre läkare) funderat mycket på. När föreningen fick veta att Folkuniversitetet skulle starta en utbildning för internationell vårdpersonal inom Korta vägen bestämde de sig för att erbjuda sin hjälp.

– Vi var många som kände att vi har något att bidra med. Framför allt när det gäller kommunikation och hur man beskriver sjukdomar. Men också när det gäller svensk sjukvårdskultur och kontaktnät säger Birgitta.

När SÄL besöker Folkuniversitetet står rollspel på schemat. Då delas patientfall ut till deltagarna som får träna svenska och medicinska bedömningar.

– Om vi kan få utländska läkare att komma in i sitt yrke tidigare så gör vi en stor insats för dem som individer och för det svenska samhället som ständigt har läkarbrist, säger Birgitta.

Bilden ovan: Birgitta Castor och hennes pensionerade läkarvänner bidrar inom Korta vägen.

fakta

Korta vägen

Korta vägen är ett samarbete mellan högskolor/universitet, Arbetsförmedlingen och olika utbildningsanordnare. Utbildningen vänder sig till utlandsfödda akademiker.

Liknande läsning

Kompisar kan hjälpa kvinnor in i arbetslivet

Daria Lebid har en gedigen akademisk utbildning. Ändå har hon svårt att få fäste på arbetsmarknaden. Nu hoppas hon att en kurs som ges i samarbete mellan Nya Kompisbyrån och Folkuniversitetet ska ge henne de pusselbitar som hon saknar.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.