UPPSALA CONFLICT DATA Program (UCDP) bekräftar att våldsnivån i världen verkligen ökar dramatiskt och är den värsta sedan 1994, då folkmordet i Rwanda ägde rum. Forskarna på Uppsala universitet rapporterar att antalet människor som dödas i väpnad konflikt är det högsta sedan 1980-talet. Kriget i Ukraina är det mest intensiva kriget i Europa sedan det andra världskriget. Uppmärksamheten i media avspeglar inte nödvändigtvis hur våldsam en konfliktsituation är, och UCDP påpekar att den blodigaste konflikten år 2002 faktiskt ägde rum i Etiopien.
Mycket tyder på att vi kan vara på väg mot en mer våldsam värld igen, med förnyad betydelse av mellanstatliga krig, allianser, avskräckning och kärnvapen. Ett nytt regionalt kallt krig i Europa kan växa ihop med det konfliktfyllda förhållandet mellan Kina och USA över Taiwan till ett nytt globalt kallt krig. Det finns alltså all anledning att vara oroad över världsläget, och det är min uppfattning att vi i Sverige både bör stärka vårt försvar och öka stödet till Ukraina. Samtidigt bör vi inte glömma bort långsiktigt arbete för att främja utveckling och demokrati runt om i världen, vilket bidrar till att minska riskerna för nya konflikter.
Det är också viktigt att inse att freden trots allt har gjort stora framsteg. Det mesta av Kalla Kriget var ännu mycket blodigare än vår samtid, och de båda världskrigen var förstås ojämförligt mycket mer destruktiva. Från ett fredsperspektiv är kanske den viktigaste utvecklingen i världshistorien framväxten av så kallade säkerhetsgemenskaper. En säkerhetsgemenskap är en grupp länder som uppnått en sådan hög nivå av ömsesidig tillit och delade normer att krig länderna emellan blivit otänkbart. De varken förbereder eller hotar med krig mot varandra. Sverige och Danmark är kanske det par av stater som krigat mest mot varandra i historien men idag har krig mot Danmark blivit otänkbart. Samarbetet mellan de nordiska länderna är ett tidigt exempel på en säkerhetsgemenskap. Tack vare framväxten av en säkerhetsgemenskap i Europa har ständigt återkommande krig och krigshot ersatts med tillit och samarbete. Integrationen inom EU är en viktig kraft för fred.
Hur kan en sådan säkerhetsgemenskap uppnås? De krafter som starkast bidrar till och håller samman en säkerhetsgemenskap är demokratiska styrelseskick och delade värderingar. Gemensamma institutioner och ömsesidigt ekonomiskt utbyte är också gynnsamt. Det är viktigt att komma ihåg att sådant tar lång tid att växa fram och att det finns risk för bakslag på vägen. Men trots allt elände i världen finns det hopp om freden.