text Klara Johansson
bild  Jenny Jacobsson

22 FEBRUARI 2021

Kroppsspråk under videomötet

Pernilla Vingare är retorikkonsult och hjälper presentatörer att engagera sin publik. I april håller hon workshopen Vad säger din kropp?

Under workshopen kommer det att bli fokus på det praktiska.

– Det kommer att bli flera övningar, så det är ingenting för den som bara vill sitta och lyssna. För att bäst lära sig behöver man själv få testa på och gärna dessutom uppleva skillnader hos andra, speciellt nu när det är kroppsspråk vi pratar om.

Pernilla Vingare kommer även att prata om varför det är viktigt med kroppsspråk.

– Tänk dig den sura tonåringen som lägger armarna i kors, lutar sig bakåt och tittar bort medans hen svarar ”det är bra” när du frågar hur det är. Litar du på att det är bra? Det gör du förstås inte, du tror mer på kroppsspråket än på vad hen säger. Med det sagt menar jag inte att våra ord inte har någon betydelse, det har de, men det är oerhört viktigt att det vi säger och det vi förmedlar med kroppen är samma sak.

Pernilla Vingare

Pernilla Vingare håller workshop om kroppsspråk med fokus på det praktiska.

3 tips inför videomötet

Backa. Det är viktigt av två anledningar. Dels för att när du står väldigt nära skärmen har du klivit in i de andra mötedeltagarnas intima zon och när vi befinner oss i den brukar vi ofta pussas eller slåss, det vill du förmodligen inte med dina kollegor eller kunder.

Prata med dina händer. Forskning visar att gester hjälper din publik att förstå bättre, att vi litar mer på personer när vi ser deras händer och dessutom minns vi bättre det du har pratat om.

Le. Många av oss har fått för oss att för att vi ska verka professionella måste vi vara seriösa men det verkar inte stämma med den mesta forskningen som finns. Självklart finns det sammanhang där ett leende inte är passande men i övrigt skulle jag säga att vi älskar människor som ler.

fakta

Workshop

Läs mer om Pernilla Vingares workshop i vår

Vad säger din kropp?

Liknande läsning

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.