Lennart Frykskog
 

 

10 APRIL 2019

text  Lennart Frykskog
bild

 

10 APRIL 2019

Kulturhuset Q är ett lyft för Bergshamra

Läsecirklar, musik och bildkonst. Det gröna stenhuset nära torget ska vara en självklar mötesplats för kultur och folkbildning. Kulturhuset Q och Folkuniversitetet har hittat varandra i ett nytt samarbete i Bergshamra, Solna stad.

En gång låg Q-lans livaktiga fritidsgård i den glasade byggnaden bredvid panncentralens höga skorsten. När verksamheten flyttade föll huset i glömska – ända tills 2015, när fyra kamrater, med rötter i Bergshamra, fick syn på lokalerna och bestämde sig för att fylla dem med kultur.

– Bergshamra förtjänar ett kulturhus. Det händer så mycket, folk som bor här anordnar saker, men det har varit brist på lokaler, berättar eldsjälen Renato Olivares, som håller i de flesta trådar och samtidigt har en egen konstnärsateljé i huset.

Renato arbetar tillsammans med Elsa Åborg och Petra Cyrillus på Folkuniversitetet Stockholm för att verksamheten ska få ännu ett lyft och breddas under 2019. Samarbetet kom igång i höstas, omedelbart efter att de upptäckt att de kompletterar varandra väl.

Båda ville ha mer verksamhet i form av kultur och folkbildning. Men föreningen saknade resurserna och Folkuniversitetet saknade kontakt med lokala kulturutövare, fria grupper och föreningar som engagerar sig i skapande verksamhet i området.

Nu är bitarna på plats och Renato är anställd på deltid för att utveckla och styra upp verksamheten.

Eldsjälarna bakom kulturhuset Q i Bergshamra
Partners i kultur och bildning: Elsa Åborg, Renato Olivares, Petra Cyrillus och Mattias Waldén.

– Huset är fantastiskt! Det var en lyckträff att vi fann det här när vi letade samarbeten i Solna. Vi har haft ganska lite verksamhet i kommunen hittills, men det här ger oss nya möjligheter att starta studiecirklar och ordna kulturprogram, säger Elsa Åborg.

– Vi gör det här tillsammans, och vi gör det för att få till en bra folkbildande verksamhet i lokalerna, säger Petra Cyrillus.

Resan mellan ord och handling var som sagt kort, redan på höstlovet höll Renato Olivares en kurs om animation och kortfilm för barn mellan åtta och tolv år. Under julhelgen ordnade initiativet #MERmänsklighet samtal kring ett julbord om demokrati och det stundande EU-valet.

En klädbytardag med föreläsning om hållbar konsumtion hölls den 26 januari. Renato vill att föreningslivet ska använda lokalerna ännu mer.

Närheten till biblioteket är en fördel. Verksamheten i Kulturhuset Q kommer att bestå av egna studiecirklar, grupper som formats av deltagarna själva och söker kunskap tillsammans – samt kulturprogram förstås.

citat

Huset är fantastiskt! Det var en lyckträff att vi fann det här när vi letade samarbeten i Solna.

Kulturhuset q är redan idag en kreativ verkstad, med scen, galleri och ateljéer som tillgångar. Musiker och konstnärer har under åren hyrt in sig. Utställningar har ordnats, musik har spelats. Kafédelen med bardisk varit öppen. Lokalerna har hyrts ut till fester och events. Men Renato Olivares medger också att det har varit slitigt.

– Vi har kämpat i tre år för att hålla verksamheten igång och jag har varit mycket av ideellt arbetande vaktmästare. Samtidigt har jag fått energi av att kunna måla och vara kreativ här.

Så öppnas dörren och in i lokalen kommer Mattias Waldén, uppvuxen i samhället, visuell designer, och drivande i föreningen.

För honom är cirkeln sluten, som ung hängde han på fritidsgården, och ser nu Q-lan få liv igen.

– Det känns viktigt att bidra till att Bergshamra sätts på kartan. Här finns ju redan Café Sjöstugan som har musik med kända artister, medan vi som var med från start kommer från konsten.

Liknande läsning

Hur styrs sjukvården bäst?

Coronapandemin har visat att styrningen av sjukvården måste förändras. Men debattörer fastnar ofta i lösningar i ytterkanten – antingen förstatligande eller bevarat regionalt självstyre.

Flytten går från storstäderna

Trenden är tydlig; alla Nordens huvudstäder visade på utflyttningsrekord under 2020. Flyttlassen går från större städer till mindre och fenomenet är globalt. I USA krymper också megastäderna.

Flytten går från storstäderna

Trenden är tydlig; alla Nordens huvudstäder visade på utflyttningsrekord under 2020. Flyttlassen går från större städer till mindre och fenomenet är globalt. I USA krymper också megastäderna.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.