text  Andreas Åhs
bild  Leopard förlag

10 SEPTEMBER 2018

Kulturjournalistik i klubbformat

Lugnare än en klubb, men livligare än ett samtal på biblioteket. Folkuniversitetet är med och arrangerar Talk is Cheap som tar musik och populärkultur på blodigt allvar.

Talk is Cheap är en låt. Av Miley Cyrus, Mr Vegas, Keith Richards, Snak The Ripper, Chet Faker och många fler. Det är också namnet på en ny klubb. Eller seminarieserie. Ett rum där musik och populärkultur tas på blodigt allvar.

– Idén är enkel. En bok, en film eller ett verk och dess upphovsperson. En intervju och ett samtal med forskare, journalister och kulturpersonligheter. Musikerna Songs of Boda och Gus By Heart står för musikinslagen, säger Olav Fumarola Unsgaard som är förlagsredaktör, kulturjournalist och personen bakom konceptet.

– Det handlar om att värna den kvalificerade kultur- och musikjournalistiken på scen i barmiljö och samtidigt skapa god underhållning, fortsätter han.

Ett av vårens två tillfällen handlade om 1968. Utgångspunkten var sociologen Håkan Thörns bok 1968: revolutionens rytmer. På scen fanns även journalisten Ina Lundström och den legendariske Nationalteatern-basisten Nikke Ström som berättade om egna, något vaga minnen av frijazz och husockupationer.

– Samtalet var lättsamt och vindlande. Mycket handlade om musiker som Nina Simone, James Brown och MC5 men även om medborgarrättsrörelsen och studentprotesterna som dominerade det politiska samtalet, berättar Olav Fumarola Unsgaard.

Talk is Cheap arrangeras i samarbete med Folkuniversitetet och Pustervik, Göteborgs främsta live- och klubbscen.

– Folkuniversitetet och Pustervik är proffsiga, stödjande, samtidsinriktade och har bra nätverk så planen är att fortsätta under hösten, säger Olav Fumarola Unsgaard.

Bilden ovan: Olav Fumarola Unsgaard leder Talk is Cheap.

Liknande läsning

Mats Jonsson

Mats Jonsson skildrar sitt liv i serieform, i sju böcker hittills. Av bara farten skildrar han också samtidens heta frågor – som staden kontra landsbygden. Även tidlösa frågor väcks, om ursprung och rotlöshet. Det självupplevda blir det allmängiltiga.

Kulturministern mötte teaterelever

Utbildningskedjan, breddad rekrytering och teaterns utmaningar och framtid. Det var bara några av samtalsämnena när kulturminister Amanda Lind mötte personal och elever på Skara Skolscen.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.