text  Jenny Tingvall
bild  Jenny Tingvall

 

10 MAJ 2019

Linns danssteg förde henne ut i Europa

Linn Lindström är en av pionjärerna i Balettakademiens nya europeiska utbyte. Hon kom hem i början av året, full av nya perspektiv, inspiration och kunskap.

Balettakademien i Stockholm beviljades 2018 stöd från EU-programmet Erasmus+ mobilitet yrkesutbildning. Nu pågår ett utbyte som omfattar studerande och nyexaminerade från Yrkesdansarutbildningen samt fortbildning för lärare. Utbytet är på två veckor och de studerande väljer själva bland Balettakademiens sex samarbetsskolor. Erasmus+ täcker utgifter för boende, resa och uppehälle.

– Tanken är att alla ska få chansen att åka iväg, säger Jeanette Bolding, pedagogisk utbildningsledare på Yrkesdansarutbildningen. Hittills har 17 av de 21 andraårsstuderande åkt på utbyte läsåret 2018/2019.

Linn Lindström deltog i alla lektioner på ArtEZ Institute of the Arts i Arnhem, Nederländerna: dansklasser i bland annat balett och modernt samt teori. Hon åkte själv, något hon verkligen rekommenderar.

– Att åka på egen hand tvingar en att ta kontakt med andra. Det absolut roligaste med utbytet var just att träffa nya människor och att få vara i en helt ny och internationell miljö, säger Linn. Linn är övertygad om att hon har nytta av utbytet, dels för att hon har blivit mer självständig och vågar mer, dels för att det finns stora likheter mellan att åka på utbyte och att gå på auditions. Båda kräver att man kan prestera i nya miljöer och med nya människor.

– Som dansare måste man kunna tänka sig ett flyttbart och flexibelt liv, och utbytet har definitivt gett mersmak!

– Dans är ett internationellt språk, säger Jeanette Bolding. Vår förhoppning är att de studerande får uppleva sambandet och anknytningen till dans i Europa, och hur dansen i Sverige är en del av det hela. 

Bilden ovan: Linn Lindström är tillbaka på Balettakademien efter sitt utbyte.  

fakta

Balettakademien

Balettakademin finns i Stockholm, Göteborg och Umeå och erbjuder utbildningar inom dans och musikal samt fritidskurser för barn och vuxna.

Balettakademien

Liknande läsning

Christina Jutterström

Hon var en av Sveriges mäktigaste kvinnor inom media. Nu är hon aktuell med boken “Kvinnorna runt sjön Björken”.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm