text  Andreas Åhs
bild  Andreas Åhs

15 NOVEMBER 2019

Livepodd visar upp museets gömda skatter

Vilka föremål gömmer sig i museernas magasin och hur kan de berätta historier om vår värld då och nu? Nya livepodden Inside the Box har haft premiär.

Strålkastarna tänds och den knäpptysta publiken ser en trälåda. Locket öppnas långsamt. Ett stycke gulnat, nästan brunt tyg lyfts försiktigt upp.

– Det är en del av en mumiesvepning. Vi ser hieroglyfer, en offerformel. Egyptierna kunde inte tala direkt med gudarna så de ber kungen att vända sig till Osiris, berättar Sofia Häggman, egyptolog och intendent på Medelhavsmuseet.

Det är premiär för livepodden Inside the Box, som produceras av Världskulturmuseet och Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet. Evenemangen sker i samarbete med Folkuniversitetet.

Tillsammans med forskare, författare, intendenter och konstnärer kopplar programledaren Johanna Lundin museets samlingar till forskning och aktuell debatt. I dag handlar det om något som många är barnsligt förtjusta i: mumier, skarabéer och Indiana Jones.

– Med podden lovar vi samtal som går på djupet och får lyssnarna att tänka i nya banor. Vårt mål är att beröra på flera plan och väcka nyfikenhet att veta mer, säger Rebecka Bukovinszky, programansvarig på Världskulturmuseet.

citat

Ambitionen är att vara breda, folkbildande och intresseväckande.

– Podden ska vara som en twistpåse, för det är så magasinet ser ut. Det är fullt av saker från hela världen och innehåller såväl föremål som är flera tusen år gamla som prylar från i dag.

Men det är inte bara tingen som bestämmer i Inside the Box.

– Vi utgår från vad som är på tapeten just nu och den input vi får från publik och lyssnare. Under hösten pratar vi även om DNA-tester, samiska myter och japansk kultur, säger Jenny Högström Berntson, projektsamordnare på Göteborgs universitet.

– Ambitionen är att vara breda, folkbildande och intresseväckande. Vi tror att formatet öppnar för att nå en stor publik och tillgängliggöra kulturarvsforskningen, fortsätter hon.

Det är redan klart att Inside the Box kommer tillbaka efter jul. Lyssnarna kan se fram emot heta ämnen som medicin, superhjältar, vandring och expeditioner. Självklart finns en lista med drömgäster.

– Vi vill göra ett avsnitt om mat som kulturarv där vi pratar traditioner och trender med matetnologen Richard Tellström, säger Jenny Högström Berntson.

– Och det skulle vara fantastiskt att följa upp DNA-temat tillsammans med världskände Svante Pääbo som ägnar sig åt evolutionär genetik vid Max Planck-institutet i Leipzig, säger Rebecka Bukovinszky.

Inside the Box finns på Spotify, Apple Podcast, Podcaster och flera andra plattformar.

fakta

Världskulturmuseet

Världskulturmuseet i Göteborg är en del av de statliga Världskulturmuseerna där även Etnografiska, Östasiatiska och Medelhavsmuseet ingår.

Liknande läsning

Fake news under antiken

Väl medvetna om att avtryck som lämnas i samtiden, ekar i framtiden, använde sig romarna flitigt av falska nyheter för att uppnå politiska syften. Mynt och inskrifter blev sin tids media med vilkas hjälp information, och ibland desinformation, spreds.

Deppig mitt i välståndet

Psykiatrikern Christian Rück är en aktiv folkbildare inom psykiatri genom sina böcker och i tidningar. I vår föreläser han på Folkuniversitetet.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.