text  Lennart Frykskog
bild  Anna Ledin Wirén

20 NOVEMBER 2019

Louise Winblad tecknar vardagen

De hektiska småbarnsåren. Louise Winblad fångar ögonblicken med skärpa och humor. När hon 2013 födde sitt andra av tre barn, släppte läraryrket och helhjärtat satsade på tecknade bilder växte följarskaran lavinartat.

Vem är Louise Winblad? Om hon får säga det själv, utan andras tolkningar och etiketter. Svaret kommer efter en stund.

– Jag är mamma främst, det genomsyrar allt jag gör.

En vanlig mamma, men ändå inte. När de små inte pockar ritar hon sin vardag. Ställer sig bredvid stress och krav och betraktar allt med humor. Nattvak, kaosmorgnar, blöjbyten och gnabb blir roligt och absurt. Följarskaran gläds åt bilderna som kanske har blivit mer kända än hon själv, under debutbokens titel “Hejhej vardag”

Intervjun inleds med en sms-tråd, som hämtad ur en teckning. “Sitter lite illa till med missnöjd bebis, kan jag ringa tillbaka om någon timme, eller i morgon vid lunchtid?”

Under själva intervjun – när nyfödda lillan sover och de två andra flickorna är på skolan – framträder en mamma som tagit befäl över luckorna i en pressad kalender, och gör det hon allra helst vill: teckna.

– Jag har mitt drömjobb, det är fantastiskt att det har blivit som jag själv sade högt till min mamma för sex år sedan: Min dröm är att lämna barnen på förskolan, träna, sätta på kaffe och sedan teckna.

– Jag tecknar det som händer, det är lätt, eftersom saker händer hela tiden.

Nåja, disciplin krävs, och stöttas av en regel Louise satte från start.

– En bild i veckan ska jag göra, en egen bild, inte en beställd på uppdrag.

citat

Min dröm är att lämna barnen på förskolan, träna, sätta på kaffe och sedan teckna.

Brytpunkten för Louise är 2013 när andra flickan föds. Då var hon lärare i mediaämnen på gymnasiet, utbildad illustratör dessutom, men saknade portfolio och referenser. Mamma trodde på Louise och uppmuntrade henne att teckna seriebilder, inte utan grund.

En teckning från en familjeresa röjde tidigt talangen: En panikslagen mamma på väg att missa flyget, välter ut glas och fäktar med armarna.

– Min familj har varit stöttande, skrattat åt mina teckningar och parodier. Ibland har jag funderat på hur det hade blivit om jag vuxit upp i en annan familj som inte var lika stöttande, säger Louise, som efter tre födslar kan fundera över arv och miljö.

– Jag har blivit ganska ödmjuk inför att barn är olika från början.

Louise tog plats som barn, var inte klassens clown, men hon erinrar sig en värdefull bekräftelse från en kamrats mamma.

– Du är jätterolig sade hon till mig. Det var nog den finaste komplimang jag har hört.

Tillbaka till 2013. Många småbarnsföräldrar pausar karriären när barnen kommer. För Louise blev det tvärtom. Hon startade en blogg och ett instagramkonto för att driva trafik till bloggen, men gjorde en upptäckt.

– Instagram blev det stora, kontot började att leva sitt eget liv, med följare som taggade partner och kompisar i bilderna och lockade nya följare, säger Louise, som idag har 120 000 följare, av vilka många ger hennes respons i form av kommentarer och direktmeddelanden.

– Jag försöker att ge respons till alla som hör av sig, om så bara ett klick i form av ett hjärta.

Igenkänning är definitivt en nyckel till Louises framgång. Det skvallrar kommentarerna om. Hennes tvättstuga är plötsligt allas tvättstuga.

Är det förvånande att något privat blir allmängiltigt?

– Nej, jag har nog tänkt från början att det jag upplever är väl ungefär vad alla andra också är med om.

Hon är så direkt, inget ämne, inte ens det mest intima, tycks genera henne. Censurerar hon något? Nja, någon gång har hon vänt på rollerna i ett gräl för att slippa hänga ut någon, berättar hon. Men sex, halvnaket och kroppens alla utsöndringar passerar utan att bli allt för grovt.

– Det finns mycket som inte funkar att fota, men en illustratör kan teckna nästan vad som helst, bilden är ju ett filter i sig. Jag gjorde exempelvis en bild för RFSU om svampinfektioner, med någon som kliar sig nere i byxan bakom ett träd. Ett fotografi hade inte blivit roligt,

Louise Winblad tycker att upprördhet sällan gagnar kvaliteteten på hennes alster, och att diskussioner på nätet spårar ur om tonläget är högt från början. Men hon lyfter ändå ämnen som hon starkt tar ställning i, som exempelvis abortfrågan och flaskmatning, väl medveten om att hon då retar en del, men andra gläds.

– En blivande mamma berättade nyligen att hon kände sig stärkt av en bild om flaskmatning, det gjorde mig glad. Det bästa man kan höra är att man har gjort skillnad.

Ser du dig själv som en folkbildare? Du lyfter ämnen, som många ängslas inför.

– Nja… mer som att vi måste prata om det som annars kan bli fyllt av skam helt utan anledning! Jag ser det nog lite som min plikt, att använda mina sociala kanaler till att lyfta sådant vi bör prata mer om.

Förebilder och inspiratörer?

– Stina Wirsén. Hon har en väldig bredd.

fakta

Louise Winblad

Illustratör, tecknare. Författare till Hej hej vardag (nytryck 2019, Hej igen vardag (2018), familjekalender för 2020 med mera. Mammaroll & snippkontroll samt Snittkoll & mammaroll med Mia Fernando. Instagrammare, bloggare, poddare med mera.

Liknande läsning

Mats Jonsson

Mats Jonsson skildrar sitt liv i serieform, i sju böcker hittills. Av bara farten skildrar han också samtidens heta frågor – som staden kontra landsbygden. Även tidlösa frågor väcks, om ursprung och rotlöshet. Det självupplevda blir det allmängiltiga.

Kulturministern mötte teaterelever

Utbildningskedjan, breddad rekrytering och teaterns utmaningar och framtid. Det var bara några av samtalsämnena när kulturminister Amanda Lind mötte personal och elever på Skara Skolscen.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.