Frida Krohn arbetar med måleri, collage och teckning i sitt konstnärskap. Hon producerar även utställningar och driver Konsthall323 som håller till i en bil. Dessutom leder hon konstkurser på Folkuniversitetet. Deltagarna är ofta medvetna om hur färg och färgrester ska hanteras och tänker på hur de använder material.
– Jag tänker att det har både miljömässiga och ekonomiska orsaker, säger Frida Krohn. Konstnärsmaterial är ofta dyrt och det gäller att använda det med förnuft.
Färg har miljöpåverkan både i framställning och som avfall, precis som papper. Färg och glasyr kan innehålla miljöfarliga ämnen som kadmium och bly. Kadmium är så giftigt att det är förbjudet inom många områden. Men det förekommer bland annat i akvarellfärger i röda och gula nyanser. Det finns dock alternativ. Även för trä och papper finns märkningar som hjälper en att göra mer hållbara val.
– Jag är intresserad av hur och var material produceras, säger Frida Krohn. Att göra konst är ju att göra ett tillägg till världen och om man använder material som är nyproducerat och inte återbrukat innebär det en belastning på miljö, klimat och människor.
5 tips för miljösmarta konstnärer
1. Köp inte för mycket material, använd det du har, återvinningen är en guldgruva.
2. Dela material med kollegor, ordna bytesdagar
3. Släng inte det du blivit missnöjd med, se det som en resurs att använda igen
4. Kollage är en teknik som gör att du kan måla med de rester som redan produceras
5. Fundera på vad du vill göra för tillägg till världen!