Folkuniversitetets lokaler i Umeå är kulturminnesmärkta och här finns gott om vackra detaljer och inredning från förr som gör känslan hemtrevlig och gemytlig. Originaltapeter och väggmålningar
samsas med gedigna trämöbler som hållit i årtionden.
Det är här som Jens Widding och Ida Dahlberg tar emot deltagarna i Rusta och matcha, med målet att hjälpa arbetssökande att komma i sysselsättning.
– Det är roligt att vägleda människor som gör den här resan och se att det ger något. Det här kan ge ringar på vattnet för en persons välmående när hen får lön eller ett sammanhang, säger Ida Dahlberg, handledare och samordnare.
– Det är ett förtroende vi får när vi tar emot deltagarna och vi vill jobba långsiktigt och förvalta det förtroendet, säger Jens Widding, handledare, som även har en lärarexamen.
De som kommer hit är inskrivna på Arbetsförmedlingen och har själva valt att ta hjälp av just Folkuniversitetet.
I Umeåregionen finns ett 20-tal leverantörer som erbjuder tjänsten och Folkuniversitetet har fått högsta betyg av tidigare deltagare.
– Jag tror att det handlar om att vi ser personerna som just deltagare, inte som kunder eller klienter, säger Jens Widding.
Det kan handla om alla typer av människor i arbetsför ålder som söker stöd.
– Deltagarna kan ha akademisk examen eller helt sakna utbildning. Det kan vara en undersköterska som har en axelskada eller en hörselnedsättning som behöver hjälp att hitta rätt eller personer som varit utmattade och är på väg tillbaka. Det finns fördomar om att arbetslösa har dålig kompetens, men det stämmer inte. De är alla kompetenta, men inte världsmästare på att söka jobb, säger Jens Widding.
Arbetslaget jobbar som ett team för att lyckas så bra som möjligt. I våras hade de 65 deltagare och många av dem kom ut i jobb innan sommaren. Just nu är det 26 personer inskrivna. De samlas för seminarium en gång i veckan och träffar sin handledare varannan vecka.
Till en början får deltagaren genom samtal och tester på nätet försöka sätta ord på vad det är de vill uppnå. Vill hen gå en yrkesutbildning, en universitetsutbildning, söka jobb utifrån de meriter hen har eller något helt annat?
Det finns fördomar om att arbetslösa har dålig kompetens, men det stämmer inte.
– Vi gör en kartläggning för att komma fram till vad personen vill och hur vi ska lyckas nå dit. När den bilden finns jobbar vi framåt och försöker matcha personen mot rätt utbildning eller arbete. Ibland går det fort och ibland tar det längre tid. Deltagaren får vara här sex månader i taget, sedan gör Arbetsförmedlingen en ny bedömning. Inställningen hos oss är att inte stressa fram något utan att göra ett grundligt jobb, säger Ida Dahlberg.
Hon är även utbildad studie- och yrkesvägledare, vilket är en stor tillgång, och teamet på Folkuniversitetet har tillsammans utvecklat ett långsiktigt arbetssätt.
– Vi vill alltid hitta det som är hållbart för våra deltagare och den främsta tanken är att det ska komma från deltagaren själv. Den största framgången är när en person kommer till ett sammanhang som hen är intresserad av själv. Det resultatet får vi bara om vi arbetar från grunden, säger Jens Widding.