text  Carina Järvenhag
bild  Johanna Henriksson

10 NOVEMBER 2018

 

Med blick för design

Bryta, böja och pröva, det är vad den här eftermiddagen handlar om för de 30 deltagarna i Folkuniversitetets YH-utbildning till optikerassistent.

– I dag har vi tagit hit massor med glasögonbågar och har verkstad. Det är viktigt att deltagarna får en känsla för olika bågar, säger läraren Sanna Laaksoharju.

Yh-utbildningen till optikerassistent vid Folkuniversitetet i Uppsala är den andra utbildningen i sitt slag i hela landet, berättar Lina Börjesson, som är utbildningsansvarig.

– Det finns ett stort behov av kompetenta optikerassistenter. I dag saknar många nödvändiga kunskaper när de börjar i branschen, och måste i stället få utbildning av sina arbetsgivare, säger hon. YH-utbildningen omfattar två terminer och ger gedigna kunskaper om ögats anatomi, om försäljning och om olika produkter som finns på marknaden. Under termin två ger olika gästföreläsare en möjlighet att fördjupa sig i de olika ämnena.

– Vi har haft ett nära samarbete med branschen när vi utvecklade utbildningen och det här är kunskaper som efterfrågas. Vi har även huvudlärare inom varje ämne med lång erfarenhet och ett stort kontaktnät, säger Lina.

En trappa ner i undervisningslokalerna är deltagarna utspridda på två rum. På borden står stora burkar med glasögonbågar i alla former och färger. På väggarna sitter affischer som gör reklam för höstens glasögonsmodeller. Jämsides vid ett av långborden sitter Martha Adeola Aloba och Katarina Dimberg. Båda arbetar koncentrerat med att forma var sitt par glasögonbågar.

– Jag älskar design, färg och form, säger Martha. Tidigare arbetade jag som specialistundersköterska här i Uppsala, men jag fick diskbråck och beslöt mig för att byta bransch. Optikerbranschen är ny även för Katarina, men hon har arbetat i butik tidigare. Senast arbetade hon som receptionist.

– Det är hård konkurrens om jobben, därför blev jag intresserad av den här utbildningen. Jag är intresserad både av färg och form och av kundpsykologi. Det ska bli spännande att få komma ut och praktisera efter tio veckor, säger hon.

Utbildningen innehåller två perioder av LIA så att deltagarna får pröva att arbeta på riktigt, berättar Sanna Laaksoharju, som har 15 års erfarenhet av branschen och just har öppnat sin egen butik.

Martha Adeola Aloba och Katarina Dimberg.

citat

Vi har haft ett nära samarbete med branschen när vi utvecklade utbildningen

– Det krävs vilja, kunskap och intresse för människor för att bli en duktig optikerassistent. Jag tror att deltagarna på den här kursen har stora chanser att få jobb, säger hon. På frågan vad som är utmaningen med att starta en helt ny utbildning säger Sanna att det är bristen på kurslitteratur.

 – Vi har tagit fram vårt eget material för utbildningen så att deltagarna kan ägna sig åt självstudier. Det innebär visserligen merjobb nu, men kommande deltagare får också glädje av det. Utbildningen är beviljad omstart i minst tre år.

Sex av de 30 deltagarna är män och en av dem är Örjan Teijneflo, som har lång erfarenhet av försäljning. Han fick tips om utbildningen när han gick på Trygghetsrådet, som stöttar uppsagda tjänstemän med olika insatser.

– Jag blev intresserad direkt och nu vill jag fortsätta inom optikerbranschen. Min dröm är att starta en egen butik, kanske utomlands och gärna i Portugal eller i Spanien, säger han.

Bilden ovan: Martha Adeola Aloba och Katarina Dimberg utbildar sig till optikerassistenter. Ubildningen ger kunskaper om ögats anatomi, försäljning och olika produkter.

 

fakta

Yrkeshögskoleutbildningar

  • Ska matcha arbetsmarknadens behov av arbetskraft. 
  • Eftergymnasial utbildning som kombinerar teori och praktik.
  • Innehåller alltid praktikperioder, LIA – lärande i arbete.
  • Lyder under Myndigheten för Yrkeshögskolan och berättigar till studiemedel.
  • Folkuniversitetet anordnar ett 40-tal olika YH-utbildningar över hela landet.

Folkuniversitetets yrkeshögskola

Liknande läsning

Praktik ger rätta kunskaperna

Utbildningen till läke- och livsmedelstekniker ska möta behoven på arbetsmarknaden. Lisa Miltorp och Safa Dhaouadi gör just nu praktik på två företag i Malmö – och de stortrivs.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.