text  Lennart Frykskog
bild  Magnus Laupa

10 SEPTEMBER 2020

Möt Siri Helle

Hon är ingen teknikfantast, på tvärs mot vad många tror. Det är välbefinnande som psykologen Siri Helle bryr sig om när hon förespråkar sunda mobilvanor. 

Siri Helle säger att hon vill att så många som möjligt ska må så bra som möjligt. En stund senare säger hon att hon brinner för att förebygga psykisk ohälsa. Märkte ni tonartshöjningen? Vill och brinner. Ungefär samma budskap, förmedlat med skiftande känsla och eftertryck. Att göra skillnad, att göra gott, är Siri Helles drivkraft, och låg bakom att hon sökte psykologprogrammet och att hon nu, vid fyllda 29, är författare, föreläsare och flitigt anlitad i det offentliga samtalet kring psykisk hälsa. Individ och samhälle, ja Siri Helle vill påverka på båda nivåerna.

– Vårt välbefinnande intresserar mig, och samtidigt är jag väldigt handlingsorienterad, säger hon.

Mest känd är kanske Siri Helle för sin senaste bok, som är både ett slags manual för sund mobilanvändning och en forskningsöversikt. Den kom lite i skuggan av Anders Hansens varnande bok, i linje med alarmistiska tongångar om stress, stillasittande och mobilens potentiellt skadliga påverkan på hjärnan.

– Debatten blir så lätt polariserad. Många har trott att jag älskar teknik och inte kan få nog av teknik. Men det jag har vänt mig emot är den alarmistiska tonen i media. Mobiler kan användas på gott och ont, för att stärka mänsklig gemenskap och välbefinnande – eller för att slösurfa.

– Jag tänker att vi behöver fundera kring vad vi värderar och tycker är viktigt. Sedan kan vi använda tekniken som hjälpmedel att uppnå det.

Siri Helle fotografering

Siri Helle ogillar den alarmistiska tonen kring mobilvanor i media.

Hur är ditt eget förhållande till mobilen? It’s complicated skrev du…

– Jag har en oförskämt sund relation idag. Jag har tagit bort appar och pushnotiser och designat skärmen efter mina behov. Jag tittar på sociala medier när jag får en stund över. Den rad du citerar skrev jag i början av processen, men jag lärde mig ett nytt och mer aktivt förhållningssätt efter hand. Det blev en lärprocess. Från början trodde jag att jag var på väg att skriva en negativ bok om avhållsamhet, men det blev mer nyanserat än så.

Det pågår ett samtal om vår skärm­användning, offentligt i media och privat människor emellan. Techjättar avkrävs ansvar. Var befinner vi oss i samtalet, i barndomen eller i mognadsfasen?

– I tonåringens rebellperiod. Det började med att vi anammade den nya tekniken. Nu har vi sparkat bakut och vill minimera vår skärmtid och inte låta barnen använda tekniken – säger vi – samtidigt som vi är mer beroende än någonsin av teknik. Återigen, vi behöver komma till ett mer balanserat förhållningssätt,

Coronakrisen har präglat 2020 och satt den psykiska hälsan på prov. Siri Helle talar om ökad isolering, att mobil­erna kan bidra till att vi håller kontakten, och hon har dykt upp i teve-rutan och varnat för alarmism. Hon har med sin sakkunskap dessutom varit med att skriva en manual med praktiska tips för psykisk hälsa åt Sveriges kommuner och regioner, SKR.

– Vi behöver vägledning, inte bara om kost och motion i dessa tider. Min förhoppning är att vi ska vara bättre rustade inför nästa kris, att vi då ska kunna återanvända råd och resurser vi har skapat nu. Att vi inte ska behöva uppfinna hjulet på nytt.

Hon har under sommaren också hunnit fylla 29 år och traditionsenligt skrivit brev till sig själv på högtidsdagen, att läsas om fem år. Samma dag öppnar hon också ett brev från en fem år yngre Siri.

citat

Min förhoppning är att vi ska vara bättre rustade inför nästa kris.

Vad slås du av när du läser breven?

– Det är alltid lika spännande. Jag upplever en stark känsla när jag upptäcker både vad som är konstant över åren och vilka olika perspektiv och prioriteringar som skiftar. 

Fördjupad själv­kännedom?

– Ja, jag tror att om man regelbundet checkar in hos sig själv och funderar över vad man värdesätter och vill uppnå i livet, då blir det mycket lättare att agera i enlighet med det i framtiden. Utan att störas av omständigheter eller vad andra tycker.

Ja, var ser vi dig om fem år?

– Jag hoppas arbeta mer med att påverka samhället. I dag ligger mycket fokus på behandling. Men framöver kommer vi att tala mer om att förebygga psykisk ohälsa, i arbetslivet och i skolan, inte minst elevhälsan. Vi behöver kloka myndighetsbeslut för att främja psykisk hälsa och hållbar samhällsutveckling. Jag vill bidra med sak­kunskap.

Siri Helle vill också verka i det civila samhället.

– Jag är väldigt inspirerad av en social rörelse som heter Effektiv altruism och som handlar om att göra så mycket gott som möjligt och största möjliga nytta med de resurser man har.  

fakta

Fakta om Siri Helle

Född: 1991.

Yrke: Psykolog, författare och föreläsare.

Senaste böcker: Handboken Smartare än din telefon (2019), Feelgoodromanen Bränn alla broar (2018).

Lilla Psykologpriset för sitt arbete med att sprida psykologin till en bredare allmänhet.

Liknande läsning

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm