läs också:

Mötet: Brobyggaren Kalle Lind 

Bild: Christian Andersson
11 mars, 2024
Nu kan jag äntligen tala med min farfar. Det är det finaste beröm som radiomakaren, författaren och nöjeshistorikern Kalle Lind kan få från sin publik. Han vill vara en guide i populärkulturen och en brobyggare mellan generationerna.
Bild: Christian Andersson
11 mars, 2024

Kalle Lind har etablerat sig som den främste underhållningshistorikern i vår samtid. Uppmarschen påbörjade han som 12-åring när han gick in på Eslövs stadsbibliotek och frågade om någon hade skrivit en biografi över dåtidens främsta komikerduo Hasse och Tage. Det fanns ingen. En sådan brist, tänkte Kalle och inledde ett skrivande som varade i två år.

– På det lillgamla barnets beskäftiga vis tyckte jag att om ingen annan gör det är det min uppgift, säger Kalle Lind på sim skorrande skånska, så välbekant för alla som har lyssnat på hans radiopodd Snedtänkt, som har gått i över 400 avsnitt under tio års tid. 

Ja, boken finns än idag, fast enbart i opublicerat skick. 

– Den är ju inte så kul att läsa för det är ju bara ett staplande av fakta. Men jag lärde mig att göra research. 

Imponerade att så tidigt beställa material ur arkiven vid det närbelägna Lunds stadsbibliotek. Kalle Lind ser på sin gärning med humor och kreativ formuleringskonst idag. Den är ju inte så kul att läsa för det är ju bara ett staplande av fakta. Men jag lärde mig att göra research. 

Under åren har Kalle Lind skrivit drygt 15 böcker, däribland en biografi över Hasse och Tage samt en om Hans Alfredson. Det är svårt att idag förstå hur stort komikerparet en gång var, när de excellerade i folklig humor och vass satir. Via skivor, tevesända revyer och radionvi en tid när public service hade monopol på etermedier.

Vore Hasse och Tages storhet möjlig att upprepa idag? 

– Det finns än idag jättestora humorfenomen som säljer ut konserthus eller Globen, man kan fånga stora massor, och gör man det finns ju en potentiell möjlighet att sprida ett budskap, som Hasse och Tage gjorde. Men att på det viset täcka från Ystad till Haparanda och från 0 till 99 år, som de gjorde, det kommer ingen att göra igen. 

Jag blev sedd av vuxenvärlden, vilket också hade sina baksidor

Kalle Lind är diversearbetare i kulturbranschen (enligt den egna hemsidan), författare med mera.

Bland de vuxna, som knuffade honom i rätt riktning nämner Kalle Lind mamma, mormor och en svensklärare som alla uppmuntrade hans intresse för populärkultur. 

– Jag blev sedd av vuxenvärlden, vilket också hade sina baksidor. Jag lärde mig inte att kommunicera med jämnåriga, vilket jag har försökt att kompensera senare. 

Med besked. Kalle Lind når idag ut till många via masskommunikation, unga som gamla, om än inte i nivå med Hasse och Tage. 

Kan du beskriva din roll i offentligheten? 

– Alla människor har ju två sidor i sig, minst. Jag har försökt ta på mig rollen som guide, att få olika sjok eller skikt att förstå varandra. I sociala sammanhang har jag ofta varit den som förklarar för nya i en krets vad är det vi skojar om och varför. 

I sin barndom satt han ofta vid mormors bord och pratade, hon om 20-talets Lund, han om 80-talets Eslöv. En bakgrundsbild till Kalle Linds poddar och övriga format han framträder i.  

– Vi lyssnade på varandra, så jag vet av erfarenhet att det går att prata med folk som är 60 eller 70 år äldre än en själv. Om jag har ett kall idag så är det väl att försöka bygga broar mellan generationerna, och broarna ska gå i båda riktningarna. Det handlar inte bara om att förklara en gammal tid, med fenomen som Ernst Rolf och Karl Gerhard exempelvis, för en ung publik utan även att bakvägen förklara nya tider för en gammal publik. 

Det finaste beröm jag har fått och kan få är just detta: Nu kan jag äntligen tala med min farfar.

– Det finaste beröm jag har fått och kan få är just detta: Nu kan jag äntligen tala med min farfar.  

Kalle Linds fokus är alltså underhållningshistoria, det som i sin samtid har fått massorna att skratta, roas och – för att låna Linds egna ord – ”glömma livets förtretligheter för en stund.” Han räddar stoffet ur glömskan.  

Vem var Pekka Langer* exempelvis, en man som alla svenskar kände till 1985? 

– Han var viktig då, kan man inte komma ihåg honom nu också? Måste allt glömmas? 

–  Ja, det handlar väl i förlängningen om dödsångest, säger Kalle Lind i en bråddjup vändning. 

Det är lätt att ana en bildad person, som läser av samhället och kulturen bakom nöjesfasaderna i sina studier, en omgivning runt Strindberg, Fröding och Runeberg.  

– Jag har läst pastischerna och sedan har jag kollat med källorna efteråt. Jag har studerat vid universitetet några år, läst litteraturvetenskap bland annat, så jag är kanske lite mer klassiskt bildad än snittet, men jag pratar inte latin. 

Pekka Langer var en svensk journalist och programledare i radio och TV. 

Då höjer vi ribban för Lind, som var finalist i På spåret 2017, ett bildande nöje för vår samtid.  

Vad säger dig de romerska diktarna Ovidius, Catullus, Horatius och Vergilius? 

– Alla de där är namn för mig. Vergilius känner jag till via Dante och Dante känner jag till via Mannen som slutade röka (film av Tage Danielsson). Catullus känner jag till via Cornelis som ofta refererar till honom. 

Som sagt, allt börjar och slutar med Hasse och Tage för Kalle Lind.  

Kalle Lind

Yrke: Diversearbetare i kulturbranschen, författare med mera. Känd för: Podden Snedtänkt (bland annat) som sänts sedan 2014
liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.