text  Andreas Åhs
bild  Martin Lundin

10 SEPTEMBER 2018

Motiverar barn från utsatta områden

Motivera är en ideell förening som ger läxhjälp till barn och ungdomar i åldrarna 9–18 år från socialt utsatta områden och familjer.

– Unga från socioekonomiskt utsatta områden har dålig självkänsla och har tappat hoppet om högre studier. Vi vill ändra på det genom att inspirera och motivera till att läsa vidare, säger föreningens ordförande Ali Mohamud.

Föreningens mentorer är studenter med invandrarbakgrund som pluggar på Chalmers och Göteborgs universitet. De kommer själva från socialt utsatta områden, något som gör dem till goda förebilder.

citat

Varje lördag kommer drygt 80 barn.

Varje lördag erbjuder de en räknestuga i Folkuniversitetets lokaler vid Järntorget i centrala Göteborg. Här kan alla som vill få stöd i matematik och NO-ämnen. Förutom svenska och engelska pratar mentorerna språk som arabiska, dari, kurdiska och somaliska vilket gör att barnen kan få hjälp på sitt språk.

– Föreningen har över 100 medlemmar och varje lördag kommer drygt 80 barn. Det visar att det finns ett stort behov av verksamheten, säger Ali Mohamud.

Biden ovan: Ali Mohamud, Tamer Maarouf och Ali Mohamed driver Motivera. 

Liknande läsning

Digital bokcirkel gav nya kontakter

Jenny Erikssons bokcirkel ledde till såväl intressanta samtal som ett socialt sammanhang. Hon startade cirkeln i förra året, tillsammans med Frida Stål på Folkuniversitetet.

Möt Melody Farshin

Melody Farshin vill få oss att skratta och tänka på samma gång. Inte minst om fördomar. Du minns ett skämt bättre än ett argument, säger Melody, just nu aktuell som författare och ståupp-komiker.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.