text Gunnar Forsman
bild  Måns Berg

22 FEBRUARI 2021

Pandemin skapar manusexplosion

Enligt rapporter från stora och små förlag har strömmen av manus till svenska bokförlag fullkomligt exploderat. På det Jämtländska förlaget Jengel bekräftar man uppsvinget. Antalet manus har ökat med 35%.

 

Samma manustrend gäller även hos de stora förlagen, som Bonnier Carlsen som tillhör Bonnierförlagen. Hos Bonnier Carlsen har antalet inkomna bokmanus ökat med nästan en tredjedel under pandemin och liknande historier delar många av Sveriges större förlag – som Norstedts förlagsgrupp, Piratförlaget och Lind & co. Anledningen till denna trend är troligen den tid som frigjorts när samhället stänger ner och fler stannar hemma.

En författare som bekräftar tesen om mer frigjord tid är författaren Mats J Lundberg. Han har precis avslutat manuset till sin nästa roman som i skrivande stund korrigeras. Mats säger att romanen tog 12 månader att skriva. Föregående tog 23 månader.

mats lundberg

Startsträckan från arbete till att skriva har kortats ned väsentligt, säger författaren Mats J Lundberg.

– Visst har jag fått mer tid över sedan coronaviruset etablerade sig. Jag jobbar hemma alla dagar i veckan och slipper restiden till Kista från söderort i Stockholm. Startsträckan från arbete till att skriva har därför kortats ned väsentligt.

Förlaget Jengel som har sitt säte i Östersund i Jämtland har under 2020 sett en ökning i manusinlämningar på 35%. Manusen och de litterära genrerna är blandade men Jengel har noterat att det är fler som skickat in sina debutmanus, vilket är positivt eftersom nya talanger skapas.

När samhällen stänger ner så påverkar det såklart många olika delar i vårt samhälle. För Folkuniversitetet har det bland annat inneburit utmaningar för det öppna kursutbudet, men det finns undantag, kurser med inriktning mot det skrivna ordet. Camilla Wittmoss jobbar på Skrivarakademin i Stockholm och där fortsätter ansökningarna till kurserna att inkomma som vanligt.

citat

Det vanligaste är poesi faktiskt, men det kan även vara deckarmanus med coronatema.

– Vi är glada att intresset för våra kurser inte har påverkats av pandemin utan har viktats om med fördel till våra distanskurser, säger Camilla Wittmoss. Skrivarakademin är en del av Folkuniversitetet och finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Den startades 1992 och drivs nu som då av författare. I lärarkåren finns såväl novell- och romanförfattare som lyriker och dramatiker.

På förlagen har man också upptäckts en annan trend nämligen att många manus inspireras av pandemin där sjukdomar och epidemier tar större plats. Modernista förlag, med fokus på skönlitteratur för vuxna berättade för SVT att de fick in omkring 80 texter i veckan och bland dem återfanns såklart också coronaskildringar.

– Det vanligaste är poesi faktiskt, men det kan även vara deckarmanus med coronatema eller ”feel good” om kärlek på distans till exempel, berättar Sophia Palmén, redaktör på Modernista.   

fakta

Ökande trend även hos bokhandlarna

Även bokförsäljningen har ökat. Under de åtta första månaderna 2020 gasade prenumerationstjänsterna förbi den fysiska bokhandeln som den näst största försäljningskanalen. Störst är fortfarande den nätbaserade handeln. Den totala marknaden för böcker ökade med 7,4% räknat i kronor och 20% räknat i antal sålda exemplar.

Liknande läsning

Varifrån jobbar du helst?

Pandemin har förändrat mångas arbetsvardag. Att jobba hemifrån har blivit en etablerad lösning för många yrkesgrupper. Men varför inte gå ett steg längre?

Det våras för fågelskådare

Gigi Sahlstrand guidar deltagare i fåglarnas värld. Till våren brukar intresset för kurser i fågelskådning öka. I år längtar människor ut mer än någonsin, även mitt i vintern.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.