text Andreas Åhs och Gunnar Forsman
bild  Annie Aleborg Berglund

22 FEBRUARI 2021

Pia fann en ny mening i leran

Pia Aleborg bytte karriär för att satsa helhjärtat på sin keramik. Pia är också vårens porträtt i Folkuniversitetets kurskampanj.

 

Efter en karriär som smyckeskonstnär, scenograf, kostymör och maskör med en Guldbagge i bagaget kände sig Pia Aleborg färdig med att arbeta med andras visioner. Hon tog ett administrativt jobb på deltid men snart väcktes lusten att skapa igen.

– Jag gick en kurs i keramik på Folkuniversitetet där allt föll på plats. Den taktila upplevelsen av leran, fingertopparna, kaveln och penseln gjorde att jag nådde min kärna på ett sätt man nog inte kan göra när man bara använder huvudet.

Pia Aleborg

I sin studio i Floda skapar Pia Aleborg keramik inspirerad av sin omgivning.

Pia Aleborg insåg att hon måste ge keramiken all sin tid. Hon sa upp sig och snart hade hon startat egen verksamhet på Garveriet i Floda. Sen mars 2020 arbetar hon heltid med sin keramik. Det var ungefär samtidigt som cornaviruset kom till Sverige och fick samhället att bromsa in. Konsekvenserna av viruset har påverkat hennes kunder men för Pia, som har befunnit sig i en uppstartsfas, har det resulterat i att hon kan gå in mer i sitt arbete i studion.

Studion heter Matter Matter, en blinkning till den djupt meningsfulla och fysiska sensation hon fick på Folkuniversitetet.  Förutom att studion är hjärtat i Pias skapande så är det också en plats där hon kan sälja sina skapelser. Hon har dock begränsat öppettiderna till helger för att kunna fokusera på skapandet. De som inte kan besöka hennes studio handlar från hennes fina webbshop.

citat

Jag vill hellre att det ska det passa perfekt på ett ställe än bra på 1000.

Pia skapar unik brukskeramik till restauranger, kockar, kokböcker och liknade sammanhang. Hon berättar att samarbetet är viktigt, att skapa tillsammans med kunden. Målet är att skapa föremål som passar perfekt i den miljön där det ska fungera i.

– Jag skapar inte föremål för att de ska passa i alla kök, det är inte min avsikt. Jag vill hellre att det ska det passa perfekt på ett ställe än bra på 1000.

Pia tycker om att jobba snabbt och med små variationer i en större mängd. Hon vill inte enbart arbeta med idén om ett föremål, utan skapa riktiga föremål som kan användas i vardagen.

Pia Aleborgs skapande är intuitivt och hämtar inspiration från omgivningarna i Floda där hon arbetar, lever och andas.

– Jag arbetar med känslor, sensationer och förnimmelser. Jag är alltid öppen för naturen och låter den vävas in i mitt arbete på ett eller annat sätt, berättar Pia.

Pia är övertygad om att hon är på väg åt rätt håll och framöver kommer hon att satsa helhjärtat på keramiken.  

fakta

Går en keramikkurs

Välkommen till Folkuniversitetets kurser inom konsthantverk och design.

Liknande läsning

Ger nytt liv till möbler

Ger nytt liv till möbler

Kullerstoppning, resårhussnörning, sömnad och bandlimning. Det är bara några exempel på vad deltagare på Folkuniversitets kurser i möbeltapetsering kan få lära sig. Kursledaren Giesela Rohr beskriver möbeltapetsering som ett oändligt hantverk: ”Ingen fåtölj är ju den andra lik, det finns alltid mer att lära!”

Söker svart historia

Söker svart historia

Amat Levin skapade ett instagramkonto om svart historia våren 2018. Det blev upptakten till den 400-sidiga boken Svart historia, som kom ut i mars. En bok som belyser okända skeden i kontinentens historia och vill sporra nyfikenheten och lusten att lära mer.

Magiska stämmor på Södertörn

Magiska stämmor på Södertörn

Att träffas, sjunga ihop och ha kul. Med den enkla avsikten startade kören Flemingos på Södertörn i höstas. På köpet lär sig blivande sångpedagoger hur man leder och skapar god stämning i en grupp.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.