läs också:

Psykologerna som förstår din klimatångest

Bild: Karin Boo, Istock
5 oktober, 2021
Ingen har undgått de oväder som har svept över Europa och världen under sommaren. Värmerekord toppas, juli var den varmaste månad som någonsin har uppmätts och ett värmerekord på 47,4 grader uppmättes i staden Córdoba i Spanien.
Bild: Karin Boo, Istock
5 oktober, 2021

Vår klimatpåverkan har börjat visa sig på allvar och samtidigt släpptes i augusti en rapport från FN:s klimatpanel IPCC som visar att klimatet förändras oerhört snabbt, faktiskt utan motstycke på tusentals år. Vad IPCC säger i rapporten är att det råder röd flagg för mänskligheten och FN-chefen Guterres kräver totalstopp för fossila bränslen.

Det blir lätt en klump i halsen, hur kan det gå så fort och varför gör inte våra folkvalda något för att ändra riktning på denna alarmerande utveckling? Sannerligen känner många oro och ångest över detta men det finns hjälp att få. Klimatpsykologerna är en sammanslutning legitimerade psykologer med specialinriktning mot klimat- och miljöfrågor. I oktober 2019 utkom de med boken “Klimatpsykologi – hur vi skapar hållbar förändring”. De arbetar med de psykologiska och beteendemässiga aspekterna kring hur vi agerar i relation till miljön och klimatkrisen. Varför vi gör vi som vi gör, eller kanske framförallt varför gör vi inte mer? Men Klimatpsykologerna jobbar också med att ge svar på hur vi kan förändra oss själva och samtidigt göra mer.

I februari beviljades Folkuniversitetet tillsammans med Klimatpsykologerna medel för ett projekt som under tre år ska arbeta med att ta fram metoder för hur man kan motverka klimatångest bland unga i åldern 12–25 år. Målet med projektet, som finansieras med medel från allmänna arvsfonden, är att ge unga människor utrymme och verktyg att hantera sin oro för klimatet på ett konkret och effektivt sätt.

Konsekvenserna av klimatförändringarna kryper nära inpå oss.

Tanken är att de unga projektdeltagarna fördjupar sitt engagemang och blir mer aktivt involverade i klimatfrågan, genom att till exempel driva vissa projektaktiviteter själva. Klimatångesten kanaliseras på så sätt till något gott både för deltagarna själva och för klimatet.

– Forskning visar att klimatångest är absolut vanligast bland barn och unga, säger Frida Hylander, som är legitimerad psykolog och en av personerna bakom Klimatpsykologerna.

Projektets innehåll innefattar allt från utbildningsinsatser i form av workshops till föreläsningar på teman som berör metoder och verktyg för att kunna hantera sin klimatångest. Aktiviteterna syftar även till att erbjuda ungdomarna trygga sammanhang där de får möjlighet att gemensamt hantera sina klimatrelaterade tankar, känslor och funderingar.

Här har ungdomarna en viktig roll att fylla. De bjuds in till att vara medskapande.

Exakt hur dessa sammanhang ska se ut vet vi inte än. Här har ungdomarna en viktig roll att fylla. De bjuds in till att vara medskapande, säger Frida Hylander.

Projektet smygstartade i våras och under sommaren har det rekryterats mer personal. Från sista veckan i augusti väntas hela teamet vara på plats vilket kommer resultera i ett högre projekttempo.

Under sommaren har Klimatpsykologerna fått allt större medialt utrymme. De har blivit intervjuade i bland annat ETC, P3, Dagens Nyheter, TV4, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Expressen och diverse P4 kanaler, något de såklart uppskattar. Känslorna behöver få ta plats i klimatdebatten och det mediala utrymmet innebär också att man kan uppmuntra till ett kollektivt agerande, skriver de på sin Facebooksida.

liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.