text  Klara Johansson
bild  IStock

05 MAJ 2020

Redo när krisen kommer

Torbjörn Selin visar människor hur man klarar en natt i skogen och hur man förbereder sig för en större samhällskris – något vi alla fått känna av nu under våren.

Vad gör ni på dina kurser?

– På prova på-dygnet får deltagarna en teoretisk genomgång kring överlevnad och hur man tänker som överlevare och förbereder sig på olika situationer. Därefter går vi igenom användbara praktiska kunskaper för att klara kommande natt i skogen. Hur man gör upp en eld och håller den vid liv, hantera en kniv, rena vatten och hur man bygger ett skydd för natten. Slutligen är det praktik, deltagarna får bygga ett skydd, tända en eld och även laga mat över den och så sova en natt kring elden som man turas om att hålla igång.

Vilka människor brukar komma?

– Det är en salig blandning, lika många kvinnor som män, gamla som unga men snittåldern ligger runt 30 år. Alla är nyfikna på kunskap och har ofta något friluftsintresse sedan tidigare. Men inte alla – en del provar kursen som ett startskott. 

Torbjörn Selin visar hur man klarar sig i skogen och hur man förbereder sig för en kris.

5 tips på vad man kan göra för att klara en kris bättre

  1. Mental förberedelse på att en katastrof kan inträ Tänk igenom vad som skulle kunna hända
  2. Läs på och skaffa dig kunskaper, öva praktiskt och köp på dig bra saker för din beredskap så som sjukvårdsutrustning, kokutrustning och mat.
  3. När det väl händer, ta det lugnt, håll dig välinformerad, lita bara på pålitliga källor så som krisinformation.se. Genomför din plan med all din samlade kunskap, gärna tillsammans med andra, så bra du kan.
  4. Se positivt på så mycket du kan.
  5. Ge aldrig upp.

fakta

Lästips

Torbjörn Selin har nu i vår utkommit med bokenPrepping: Överlevnadshandboken på Norstedts.

Liknande läsning

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm