Slow living är knutet till den bredare ”slow-rörelsen” som startade i Italien på 80-talet. Efter öppnandet av ett McDonald’s i hjärtat av Rom 1986, bildade Carlo Petrini, tillsammans med en grupp aktivister, Slow food, en rörelse vars syfte var att försvara regionala mattraditioner. Idag är det en etablerad rörelse med anhängare från över 150 länder. Hoppa fram till år 2004. Då presenterade Carl Honoré, en av de mest kända personligheterna inom slow-rörelsen, sin bok: ”In Praise of Slowness”. I boken utforskar Honoré hur Slow food utlöste en bredare Slow living-rörelse där ’slow’ nu tillämpas på områden i livet där man upplevt en enorm acceleration, som till exempel arbete, föräldraskap och fritid. Speed dating, speed yoga, speed walk och speed reading. Vi tycks missa det ironiska i att ”speed” numera integreras i allt fler aktiviteter och att leva i ljusets hastighet ofta innebär att vi missar de små ögonblicken av nyanser och detaljer som gör livet värt att leva.
Så vad handlar Slow Living om? Jo, självmedkänsla, mental närvaro och inre lugn. Och vad är självmedkänsla? Självmedkänsla har sina rötter i buddhismen och handlar i grunden om att bemöta sig själv med samma vänlighet och medkänsla som man skulle göra mot en älskad vän eller familjemedlem. Slow living är mer än en idealiserad livsstilstrend; det handlar om den unika form av självmedkänsla som passar just dig. Och hur uppnår man den? Carl Honoré beskriver det enkelt genom ”less is more, and slow is better”. Men långsamt är inte alltid bättre tänker du. Inte alltid, men det ”goda” långsamma, det som uppnås genom små val, som att bädda ner sig lite tidigare i nytvättade lakan med en bok, det är bra! Att våga avstå en after work och i stället välja en middag hemma. För du kanske känner dig trött, och vill umgås med familjen, innan du ska titta på din favoritserie? Djupet i Slow living handlar alltså om att vara i kontakt med sig själv, lyssna till sin kropps signaler och sina behov. Det är en aktiv handling att prioritera sig själv, sin mentala hälsa och sin kropp över kravet att vara konstant produktiv enligt samhällets normer.
Less is more, and slow is better.
Vi kan inte blunda för att ”äga sin fritid” har blivit en lyx. För i en ekonomi som ständigt utmanar oss är det omöjligt att ignorera det ekonomiska ansvar som vi bär. Trots detta kan vi förändra våra attityder och medvetet välja att prioritera elementära aspekter som sömn, familj och mat. Så tillåt dig att sakta ned tempot. Ignorera de snabba virala livsstilstrenderna, avfölj de influencers som sprider en ohälsosam kultur av produktivitet, och stäng av notifikationer som pockar på din uppmärksamhet. Kort och gott, sakta ner livet.