text  Klara Johansson
bild  Umeå Teaterförening

20 NOVEMBER 2019

Samarbete med Umeå teaterförening

Folkuniversitetet samarbetar med Umeå teaterförening kring föreläsningar och workshops kopplade till föreställningarna.

Umeå teaterförening är Sveriges största Riksteaterförening. Den startades redan 1934 och har över 1 800 medlemmar.

– Vi har under hösten samverkat med Folkuniversitetet kring bland annat föreläsningen Karin Boye drabbad av livet med Ulrika Knutsson som följs upp av föreställningen Nakna som foster och gudar, berättar Anders Ålander, chef för Umeå teaterförening.

citat

Jag ser mycket positivt på detta samarbete.

Ottiliana Rolandsson är verksamhetsledare på Folkuniversitetet i Västerbotten och disputerad i teatervetenskap. Hon och hennes kollegor håller på och uppgraderar en sal i Folkuniversitetets byggnad till en flexibel teater Blackbox som kan användas till allt från skriftliga prov till teaterföreställningar. Ottiliana såg en självklar samarbetspartner i Umeå teaterförening.

– Jag ser mycket positivt på detta samarbete. Vi har pratat om att välja ut evenemang där det passar att ta in en disputerad forskningsföreläsare. Det skulle även vara intressant att hålla workshops och diskussionsgrupper i samband med vissa föreställningar.

Liknande läsning

Mats Jonsson

Mats Jonsson skildrar sitt liv i serieform, i sju böcker hittills. Av bara farten skildrar han också samtidens heta frågor – som staden kontra landsbygden. Även tidlösa frågor väcks, om ursprung och rotlöshet. Det självupplevda blir det allmängiltiga.

Kulturministern mötte teaterelever

Utbildningskedjan, breddad rekrytering och teaterns utmaningar och framtid. Det var bara några av samtalsämnena när kulturminister Amanda Lind mötte personal och elever på Skara Skolscen.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.