text  Klara Johansson

12 FEBRUARI 2020

Seniorer läser elevers noveller

Helena Spännar är lärare i svenska, religionskunskap, konst och kultur på Internationella gymnasiet i Uppsala. När hennes elever skulle skriva noveller tänkte hon att det vore roligare att skriva för en målgrupp och inte bara fröken.

 

Hon kontaktade en av kursledarna i skrivande på Senioruniversitetet.

– När eleverna fick veta att de hade fått en läsargrupp blev de både glada och lite nervösa. En del var oroliga över att inte kunna uttrycka det de ville med tanke på åldersskillnaden, men det löste vi med hjälp av till exempel fotnoter.

Novellerna bygger på Iliaden av Homeros eller något annat antikt verk som eleverna valde själva. Händelserna utspelar sig i nutid, men tema eller motiv är hämtat från antiken. Över jul och nyår har novellerna varit ute hos seniorerna för genomläsning. Nu planeras en träff där skribenter och läsare träffas över fika och pratar text och textbygge.

– Vi kanske kan ha några uppläsningar också, som en litterär salong, säger Helena Spännar.

fakta

Internationella Gymnasiet i Uppsala

Internationella gymnasiet är partipolitiskt och religiöst obundet och helt fritt från vinstintresse. Huvudman är Folkuniversitetet. År 2021 fyller skolan 20 år, viket gör den till en av Uppsalas äldsta friskolor.

Internationella gymnasiet i Uppsala

Liknande läsning

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm