I Kupolen, högst upp i Folkuniversitetets lokaler på Kungstensgatan i Stockholm, visas fotokonst, oljemålningar och vackert pressade växter.
– Vi vill visa vem som finns bakom ”den ukrainska flyktingen”. Genom konsten hamnar vi plötsligt på samma våglängd och kan se varandra i ett nytt ljus, säger Cecilia Thorngren, en av vernissagets arrangörer. På scenen bjuder Singing of Ukraine på konsert där ukrainsk folkmusik blandas med ABBA-låtar och svenska visor. Körsång varvas med soloframträdanden, ackompanjerade av piano och ibland ytterligare instrument.
Idén till vernissaget föddes på träffarna i det EU-finansierade programmet Work for Ukrainians. Kollegorna Cecilia Thorngren och Annika Larsson, båda handledare i projektet, märkte att deltagarna bar på drömmar om att utveckla sin konst och att ta tillbaka de professioner de haft i Ukraina. När de började tala med deltagarna om att ordna ett vernissage fick de starkt gensvar.
– Det är tydligt att detta har skapat goda ringar på vattnet: folk har fått tillbaka sina självförtroenden, fått bättre hållning, vågat delta i mingel, i utbildningar, de har sökt och fått jobb. Jag är en folkbildande person och tror på att utveckla relationer, och att det är genom relationer som det ges nya möjligheter, säger Cecilia Thorngren och tillägger:
– Därför har vi i dag bjudit in människor som vi vet är intresserade av andra människor.
På gästlistan syns gallerister, ett skivbolag som arbetar med ukrainska artister, organisationer, företag och representanter från den offentliga sektorn. Målet: att underlätta professionella kontakter och matcha kompetenser med behov.
Pianoläraren Viktoriia Sudakova flydde från hårt krigsdrabbade Odessa och kom till Sverige i september 2022. Hon insåg snart att hon behövde musiken för att kunna ta sig igenom påfrestningarna det innebär att vara på flykt. På Work for Ukrainians språkkurser kom hon i kontakt med andra musikintresserade och startade kören Singing of Ukraine.
Genom kontakter uppstår synergieffekter som genererar vacker och kraftfull energi.
– Vi vill skapa kulturella möten. Genom musik kan man berätta om sig själv och vi vill introducera Sverige för ukrainsk musik och på så sätt visa vilka vi är. Jag är så tacksam för att vernissaget anordnas, det känns fantastiskt att få visa upp all den talang som finns i kören, säger Viktoriia Sudakova, som hoppas att dagens konsert ska kunna öka chanserna att hon åter får arbeta med musik.
Tetiana Marushchak från den lilla byn Kryzhopil har varit i Sverige sedan april 2022. För henne var det självklart att komma hit när kriget bröt ut, eftersom hela hennes familj sedan flera år är bosatt i Umeå. Hon är utbildad grafisk designer och har dubbla roller i vernissaget; både som arrangör och som konstnär. Tetiana har designat inbjudan och programmet och haft hand om anmälningarna till eventet, därtill ställer hon ut sina pressade växter som går under projektnamnet Hvylli. Hon beskriver vernissaget som en viktig erfarenhet och en möjlighet att utvidga sitt nätverk.
– Genom kontakter uppstår synergieffekter som genererar vacker och kraftfull energi. För ett halvår sedan lärde jag känna en musiklärare och sedan dess har vi bland annat anordnat välgörenhetskonserter för ukrainska barn på flykt i Sverige och tillsammans undervisat i musik och konst. Jag hoppas att vernissaget ska innebära fler sådana möten som kan leda till nya spännande möjligheter.